Školní rok je tady a s ním prázdné byty. Zloději to dobře vědí

Středa, 24. 8. 2016, 8:32 - OSTRAVA - Začátek školního roku je pro zloděje každoročně bohatým obdobím. Využívají skutečnosti, že po prázdninách jdou děti do škol, rodiče jsou v zaměstnání a byty i domy tak zůstávají po většinu dne prázdné. „Jen za září minulého roku si tak zloději v České republice přišli díky tisícům vloupání na více než 115 miliónů korun,“ prozrazuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT a dodává „poměrně často však lidé sami zlodějům nahrávají svým chováním, kdy své byty a domy mají špatně zabezpečené, nezamykají a jsou nevšímaví k tomu, co se kolem nich děje.“

Dlouhodobě se ve statistikách zločinnosti umísťuje na prvním místě z krajů právě hlavní město Praha a stejně tomu tak je i v případě vloupání. Jen za září roku 2015 se jich v Praze událo téměř dvanáctkrát více než například v celém Karlovarském kraji a škody se vyšplhaly na více než 51 milionů korun. Na dalších místech pomyslné tabulky se pak s odstupem umístily Středočeský a Moravskoslezský kraj.

Drzost a sebevědomí zlodějů zaměřených na byty a domy navíc stále roste. Využívají čím dál chytřejší metody, ale také se nedají odradit přítomností obyvatel v domech či bytech, často se ani nenechají vyrušit při „práci“. Velké panelové domy jim navíc poskytují toužebnou anonymitu, pomáhá jim také nevšímavost sousedů.

„Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Jednoduché základní pravidlo říká, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejném standardu jako dveře samotné.“ doplňuje Ivan Pavlíček.

Zlodějům přitom hraje do karet také anonymita a nevšímavost obyvatel k okolnímu dění. V panelových domech se pohybuje velké množství lidí, často se mění nájemníci, takže obyvatelé netuší, kdo bydlí nad nimi. Zloděje tak mohou považovat za běžného nájemníka či návštěvu, protože často klamou i tím, že slušně pozdraví, jsou oblečeni v nejmodernějším značkovém oblečení, takže souseda ani nenapadne, že mají tu čest s recidivistou.  

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky