Šestnáct lidí v našem kraji se přiotrávilo kysličníkem uhelnatým

Sobota, 9. 1. 2016, 12:41 - OSTRAVA - Na dvou místech Moravskoslezského kraje museli zasahovat záchranáři hasiči v sobotu 9. ledna kvůli otravě oxidem uhelnatým. Dva zraněné odvezly sanitky v noci na sobotu z rodinného domku ve Frýdlantu nad Ostravicí do zdravotnického zařízení, celkem čtrnáct lidí v sobotu ráno z rodinného domku v Hlučíně také skončilo v nemocnici. Za zranění na prvním místě může zřejmě krb, v Hlučíně karma.

Hasiči na obou místech měřili koncentrace oxidu uhelnatého, vypnuli hlavní uzávěr plynu, odvětrávali celý dům a pomáhali zdravotníkům s ošetřováním zraněných.

Ve Frýdlantu nad Ostravicí, odkud byly do nemocnice odvezeni dva lidé, zasahovala krátce po páteční půlnoci jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku - Místku a jednotka dobrovolných hasičů z Frýdlantu nad Ostravicí.

V Hlučíně, kde žije v rodinném domku pěstounská rodina, se oxidu uhelnatého z karmy nadýchalo celkem pět dospělých osob a devět dětí.

Nadýchaní byli odvezeni v sobotu ráno do Městské nemocnice v Ostravě. V těchto chvílích se rozhoduje o použití hyperbarické komory pro některé z nich.

Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

V rámci dlouhodobé republikové kampaně České asociace hasičských důstojníků, ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje a HZS Olomouckého kraje, zaměřené na propagaci hlásičů kouře a plynů, hasiči upozorňují i na možnost nákupu účinných detektorů úniku oxidu uhelnatého, které včas varují před nebezpečím otrav:

Hlásiče CO chrání všechny živé organizmy před smrtícím plynem. CO je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na tvorbu CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení jako například bojlery, kotle, krby a další zařízení spalující dřevo, uhlí, plyn, oleje nebo naftu. Vzhledem ke zrádnosti CO se doporučuje jeho umístění zejména k domácím kotlům a karmám.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky