Sameček vzácného modrookého lemura opustí Ostravu

Sobota, 24. 9. 2016, 7:41 - OSTRAVA - Jedná se o první a zatím jediné mládě kriticky ohroženého lemura Sclaterova, které se v ostravské zoologické zahradě narodilo v roce 2009. Sameček Ravu vytvořil pár se samičkou Fuoro. Za šest let se jim však nepodařilo odchovat žádné mládě, proto koordinátor evropského záchovného programu doporučil jeho přesun do Anglie k nové samici.

Sameček se narodil 10. května 2009. Stal se největším chovatelským úspěchem nejen roku 2009, ale také jedním z nejvzácnějších odchovů v celé historii Zoo Ostrava. Jedná se o vůbec první odchov tohoto nesmírně vzácného druhu nejen v České republice, ale i v rámci zemí bývalého východního bloku. Jeho partnerkou je od roku 2010 samice Fuoro, kterou jsme jako 11letou získali ze Zoo Poznaň. Do té doby nikdy nerodila. Se samcem postupně zabřezla celkem 4x. Bohužel 1x potratila a 3x porodila mrtvé mládě. Pár zpočátku pobýval na ostrovní expozici. Vzhledem k tomu, že se odchov nedařil, zkusili chovatelé změnit páru podmínky a přestěhovali jej do zázemí Pavilonu evoluce. Ale ani tato změna nevedla ke kýženému mláděti, proto koordinátor evropského chovu lemurů Sclaterových rozhodl, že se pokusíme vytvořit v Ostravě zcela nový pár – samec Ravu bude příští týden odvezen k nové samici do Zoo Banham v Anglii a k samici Fuoro získáme v brzké době samce ze Zoo Mulhouse.

Samice lemurů Sclaterových rodí maximálně do svých 20 let. Pro Fuoro, která má již 17 let, je to jedna z posledních šancí, kdy by mohla porodit živé mládě. Tato strategie výměny jedinců mezi zoologickými zahradami je nutná, protože u tohoto druhu jde o čas. Páry spolu zůstávají 3 až 4 roky a pakliže se páru nepodaří mládě odchovat, doporučí koordinátor obměnu zvířat. Tuto strategii chovu respektují všichni chovatelé lemurů Sclaterových, v současnosti jsou chováni pouze v 8 evropských institucích, protože je velmi pravděpodobné, že pokud se nestane zázrak a samice nezačnou rodit živá mláďata, lemur Sclaterův vyhyne nejen na Madagaskaru, ale i v lidské péči…

Ve volné přírodě je lemur Sclaterův velmi málo prozkoumaným druhem a nejsou známy ani jeho přesné stavy. Počet zvířat je odhadován na 450 až 3540. Vyskytuje se pouze na malém území v oblasti Sambirano v severozápadní části Madagaskaru. Samec má srst zbarvenou černě, samice je zbarvena různými odstíny hnědé. Je to jediný primát kromě člověka, který má modré oči. Je nejvíce ohrožen destrukcí svého přirozeného prostředí, lovem, chytáním do pastí. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako kriticky ohrožený druh (Critically Endangered). Asociace pro výzkum a ochranu lemurů a Wildlife Conservation Society zaštiťuje mezinárodní záchranný projekt „Sahamalaza“ probíhající přímo na Madagaskaru v oblasti výskytu lemurů Sclaterových, který od roku 2005 podporuje i Zoo Ostrava.

Situace lemurů Sclaterových je velice vážná až kritická nejen v přírodě, ale i v lidské péči. V zoologických zahradách na celém světě žije pouze několik desítek zvířat, přičemž nejvíce je jich v Evropě. Aktuálně je zde chováno 28 jedinců. Ročně se narodí jen 1 až 3 mláďata, z toho většinou přežívá pouze jedno nebo žádné. Navíc se rozmnožují téměř stále stejní jedinci, proto je genetická základna lemurů Sclaterových stále užší a jejich populace stárne.

V ostravské zoo jsou lemuři Sclaterovy chováni od roku 2004. V současnosti jsou zde dva páry, druhý pár je v pavilonu primátů a tvoří jej 20letá samice (matka Ravu) a 11letý samec. V tomto případě již žádná mláďata chovatelé neočekávají.

Foto: Pavel Vlček

Video: Enrico Gombala

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky