Řidič vozidlo přetížil tak, že se pod nákladem prohýbal rám

Čtvrtek, 27. 4. 2017, 13:53 - OSTRAVA - Řidič vozidla Iveco Daily ohrožoval bezpečnost silničního provozu, a to nadměrným přetížením vozidla. Policisté z dálničního oddělení Ostrava u něj zjistili překročení největší povolené hmotnosti vozidla o téměř 4 200 kilogramů, které způsobilo ohnutí rámu vozidla, ovlivnilo jeho stabilitu při jízdě a brzdění.

Mluvčí moravskoslezských policistů Lenka Sikorová k případu řekla: "Při nízkorychlostním kontrolním vážení motorového vozidla Iveco Daily, které provedli naši policisté v uplynulém týdnu v katastru obce Bravantice na dálnici D1 ve směru na Brno, bylo zjištěno, že došlo k překročení maximální povolené hmotnosti vozidla, kdy naměřená hodnota byla osm tisíc kilogramů. Tímto překročením byla bezprostředně ohrožena bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Rám vozidla byl viditelně ohnut váhou nákladu a hrozilo tedy jeho prasknutí. Vlivem váhy nákladu bylo zadní odpružení na dorazech a tím bylo zhoršeno odpružení vozidla a zároveň stabilita vozidla při jízdě a brzdění. Přetížení mělo vliv také na pneumatiky, neboť deformuje jejich kostru a tak hrozilo bezprostřední riziko roztržení. Přední řiditelná náprava byla nadměrně odlehčena a tím se snížila manévrovatelnost vozidla při jízdě.



Řidiči byla na místě další jízda zakázána a jeho přestupkové jednání bylo postoupeno k řešení na příslušný úřad. Provozovatel vozidla, který je podezřelý ze spáchání správního deliktu, byl oznámen na pověřenou obec k dalšímu projednání." Dodala na závěr mluvčí



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky