Rehabilitační oddělení má nově opravené prostory

Čtvrtek, 20. 10. 2016, 8:32 - FRÝDEK - MÍSTEK - V letošním roce proběhla rekonstrukce části rehabilitačního oddělení v budově L Nemocnice ve Frýdku - Místku. Do budovy bývalé lékárny se sem přestěhovaly z areálu nemocnice dětské tělocvičny a některé fyzioterapeutické ambulance, změnilo se umístění ergoterapie.

„V rekonstruovaných prostorách jsme otevřeli druhou lékařskou ambulanci, takže jsme nyní schopni ošetřit více pacientů. Díky tomu se zkrátila objednací doba k lékařskému vyšetření. Ve větší míře nyní také provádíme akupunkturu, aplikaci laseru a plynových injekcí,“ sdělila primářka rehabilitačního oddělení frýdecko-místecké nemocnice Šárka Stýskalová.

Do budovy L se přestěhovala ambulance se zaměřením na léčbu ženské sterility a léčbu stresové inkontinence. Ke cvičení podle paní Mojžíšové, které je zaměřeno na optimalizaci koordinace svalové funkce pánevního dna, zde docházejí klientky ze širokého okolí. V nových prostorách je i ergoterapie. Pacienti zejména po úrazech horních končetin, ortopedických zákrocích a cévních mozkových příhodách zde cíleně cvičí funkci ruky a zdokonalují se v sebeobslužných činnostech.

„Naši malí pacienti docházejí do dvou nových dětských tělocvičen. Dali jsme si opravdu záležet, aby právě tyto prostory působily vesele a pozitivně,“ usmála se primářka Stýskalová. „Prostředí, ve kterém se  děti cítí příjemně, přispívá k úspěchu terapie. Pracujeme zde s dětmi od novorozeneckého věku po dospívající, k terapii využíváme různé metodiky, například reflexní lokomoci dle Vojty, Bobath koncept, senzomotoriku a další,“ vypočítala primářka rehabilitačního oddělení.

Novinkou je i skupinové cvičení dětí zařazené do projektu placených služeb „Zdravá záda“. Probíhá každou středu v odpoledních hodinách.

„Děti slučujeme dle věku do malých skupinek po třech až čtyřech a učíme je hravým způsobem správnému držení těla, snažíme se zlepšit jejich svalové funkce a koordinaci. Cílem je také to, aby se děti naučily lépe vnímat své tělo. Dnešní doba nás, bohužel, vede k sedavému způsobu života. Pozitivní přístup k pohybu a sportu je zejména u mladé generace prevencí a základem k tomu, aby je do budoucna záda opravdu nebolela,“ uvedla primářka Stýskalová.

S projektem „Zdravá záda“ souvisí rovněž spolupráce rehabilitačního oddělení s ambulancí sportovního lékařství. Provádí se zde preventivní vyšetření pohybových funkcí fyzioterapeutem. Na základě tohoto vyšetření pak mohou zájemci pokračovat v individuálním cvičení pod odborným dohledem. Terapie je rozšířena o metodu reflexní lokomoce dle Vojty pro dospělé a dynamickou neuromuskulární stabilizaci dle Koláře.

Zájemci o cvičení nebo vyšetření fyzioterapeutem se mohou objednat osobně v budově L nebo telefonicky - vyšetření pohybových funkcí fyzioterapeutem a individuální léčebný tělocvik na telefonu příjmu pacientů 558 415 538, skupinové cvičení dětí pak na telefonu dětské fyzioterapie 558 415 527.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky