Profesionální hasiči v kraji vozí plyšovou hračku Hasíka

Úterý, 25. 10. 2016, 9:55 - KRAJ - Více než dvěma stovkami malých plyšových hraček v podobě zelených dráčků Hasíků osadili na podzim 2016 svá zásahová vozidla profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji, a to hlavně kvůli prvotní psychické pomoci dětem, ohrožených stresem, např. po dopravní nehodě. Na každém vybraném vozidle Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se jich nyní vozí celkem pět.

Je to výsledek aktivity výjezdových hasičů ve spolupráci s psychologickým pracovištěm HZS MSK. Zelený dráček Hasík s červenou přilbou mj. symbolizuje dlouhodobý projekt neformální výuky žáků druhých a šestých tříd základních škol v požární prevenci hasičskými instruktory v Moravskoslezském kraji a dalších regionech ČR.

Předáním plyšového dráčka zraněnému, šokovanému dítěti, prožívajícímu bolest a psychickou zátěž, mohou hasiči velmi významně pomoci od prožívaných traumat nebo odvést pozornost od okolního neštěstí, zranění příbuzných, kamarádů, spolužáků. Hračka může posloužit jako prostředek k navázání důvěry mezi hasičem a dítětem, dítě může uklidnit.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky