Primátor přijal slib nových strážníků a předal ocenění za záchranu života

Čtvrtek, 14. 12. 2017, 14:46 - OSTRAVA - Čtyři strážnice a šest strážníků složilo dnes dopoledne za přítomnosti čestné jednotky Městské policie Ostrava slib před primátorem města Ostravy Tomášem Macurou. Druhým bodem slavnostního programu bylo předávání stužek Za záchranu života. Oceněny byly strážnice Jana Lapačová a Klára Pavlíčková, které včasným zásahem zachránily život třiačtyřicetiletému vozíčkáři.

K dnešnímu dni dohlíží na veřejný pořádek v Ostravě 681 strážníků. V rámci rekvalifikačního kurzu se nyní připravuje dalších osm budoucích strážců zákona. Zvládnutím náročného výcviku si čekatelé osvojili nejen právní normy potřebné pro výkon tohoto povolání, ale prošli také výcvikem v sebeobraně, střeleckou a taktickou přípravou. Nedílnou součástí absolvovaného kurzu bylo také získání dovedností v poskytování první pomoci nebo osvojení si základů kriminalistiky a psychologie.

A byly to právě znalosti a dovednosti v poskytování první pomoci, díky kterým se 20. listopadu tohoto roku podařilo dvěma strážnicím zachránit lidský život. Oznámení o muži na vozíku, který má zrychlené dýchání a mohl by tak mít zdravotní obtíže, přijaly pár minut před jedenáctou hodinou. Krátce nato už hlídka městské policie poskytovala v Ostravě-Moravské Ostravě první pomoc. Muž nereagoval na podněty, měl promodralé rty a nedýchal. Strážnice okamžitě zahájily nepřímou srdeční masáž a přivolaly na místo rychlou záchrannou službu. Chvíli poté už předávaly resuscitaci zdravotnickému personálu. Muž byl následně převezen na urgentní příjem do nemocnice.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky