Práce je dost, je čas si polepšit. Mýty a fakta o agenturním zaměstnávání

Středa, 16. 3. 2016, 6:36 - OSTRAVA - Dobře fungující ekonomika znamená lepší časy nejen pro lidi bez práce, ale také pro ty, kdo sice práci mají, ale poohlížejí se po zajímavější příležitosti. Novou šancí tak může být některá z pěti set pozic, které otevřela pracovní agentura Wincott People pro kvalifikované i nekvalifikované dělníky hlavně v automobilovém a strojírenském průmyslu nejen v Čechách, ale i na Slovensku a v Německu.

K nejvyhledávanějším profesím patří svářeči: ti nejlepší si vydělají i 40 000 korun měsíčně. Dostatek míst je také pro zámečníky, klempíře, obráběče kovů, lakýrníky nebo operátory výroby. Proč se nechat zaměstnat přes agenturu a na co si dát pozor?

Přes čtvrt milionu míst i pro ty, kteří práci hledají těžko

V současnosti má už díky pracovním agenturám uplatnění více než čtvrt milionu lidí napříč Českou republikou, z toho více než polovina v dělnických profesích. Profesionální agentury dovedou velmi rychle nalézt uchazeči práci podle jeho konkrétních zkušeností, dovedností a preferované lokality; zpravidla mu nabídnou několik pozic a pracovníka do firem představí. Uchazeč se tak může dostat k zajímavé práci, k níž by jiná cesta nevedla, protože například firma, kam je přidělen, nechce navyšovat počet kmenových zaměstnanců. Pracovní agentury ale pomáhají nalézt uplatnění i těm, kteří jinak hledají práci těžko, jako jsou dlouhodobě nezaměstnaní, lidé s prázdnými místy v životopise, lidé po padesátce, nebo ti, kdo chtějí jenom krátkodobé úvazky, aby se po zbytek roku mohli věnovat třeba rodinnému hospodaření nebo studiu.

Většinou dlouhodobé úvazky

„Firmám pomáháme rychle obsadit volné pozice a lidem, kteří hledají práci, ji dovedeme zajistit. Většina zakázek je dlouhodobých. Průměrná délka dočasného přidělení našich pracovníků k jedné firmě se pohybuje v řádu 1,5–2 roky u kvalifikovaných pozic a 9-12 měsíců u nekvalifikovaných pozic. Pokud ale zohledníme délku zaměstnání pracovníka přes naši firmu, jsou to léta, i 8 a více roků pro několik zaměstnavatelů za dobu, kdy zajišťujeme danému pracovníkovi uplatnění,“ říká Adrian Suchánek, HR ředitel agentury Wincott People. Agentura s desetiletou historií přiděluje dělníky asi do stovky firem působících hlavně v automobilovém a strojírenském průmyslu v Čechách, na Slovensku a v Německu. I v letošním roce otevře stovky nových pozic.

Stovky míst pro dělníky doma i v zahraničí

„Momentálně nabízíme 500 volných pracovních míst pro kvalifikované i nekvalifikované dělnické profese, a to hlavně na Ostravsku a ve Středočeském kraji. Okamžitě zaměstnáme šikovné svářeče, obráběče kovů, montážníky, zámečníky a skladníky, více než 200 míst máme také pro operátory výroby v automobilových, strojírenských a potravinářských provozech. Jsme schopni ihned obsadit
i další pozice doma i v zahraničí, konkrétně v Německu, kde svoji působnost stále rozšiřujeme,“ dodává Adrian Suchánek.

Tipy a rady pro výběr dobré pracovní agentury

A jak si vybrat dobrou pracovní agenturu? „Doporučuji tři jednoduchá pravidla. V první řadě si ujasněte své priority: co chcete skutečně dělat, zda jste ochotni případně dojíždět, a také zda si nechcete jako součást úvazku třeba ještě doplnit kvalifikaci. Za druhé si dejte pozor, aby měla pracovní agentura potřebnou licenci. Vyvarujte se pololegálních zprostředkovatelů, kteří se pohybují v šedé zóně ekonomiky a tzv. zastřeného zaměstnávání, abyste vy sami byli dobře chráněni. A do třetice si zvolte agenturu, která má dlouhou historii a rozsáhlé portfolio klientů po celé republice, případně i v zahraničí, abyste si mohli práci vybírat,“ radí Adrian Suchánek.

Mýty a fakta o agenturním zaměstnávání

Jako agenturní zaměstnanec budu mít nižší plat, než kmenoví zaměstnanci podniku.

Je to nepravdivý mýtus. Agenturní pracovník musí mít ve firmě podle zákona srovnatelné platové podmínky, jako jeho kolega na obdobné pozici, který je zde zaměstnán. Navíc můžete získat i další benefity, např. příspěvek na dopravu a bydlení, pracovní oděv a pomůcky zdarma, případně si můžete díky pracovní agentuře zvýšit kvalifikaci. Výhod je celá řada.

Agentura si bude strhávat něco z mé mzdy.

Agentura si nikdy nestrhává provizi za zprostředkování práce z pracovníkovy mzdy. Služby agentury jsou hrazeny firmou, která si pracovníky najímá.

Agentura nabízí práci jen nakrátko. Proč to zkoušet?

Agentury zdaleka nenabízejí jen krátkodobé pracovní příležitosti. Někdy se také stává, že si firma přiděleného pracovníka vyzkouší, a když je s ním spokojena, přijme ho natrvalo do svého kmenového stavu. Důležité je ale vědět, že i krátké zaměstnání má svůj význam pro další profesní uplatnění –
i jedna nebo dvě kratší pracovní zkušenosti přes agenturu zvyšují hodnotu pracovníka na trhu práce.

Budu se muset za prací stěhovat.

Vždy záleží na vzájemné dohodě. Pokud si nebudete přát se stěhovat, agentura se vám bude snažit nabídnout uplatnění, pochopitelně v rámci své působnosti a možností, v lokalitě, kterou vy sami preferujete. Pokud by vás zaujala nabídka, za kterou nakonec budete chtít dojíždět, agentura vám pomůže a případně vám zajistí ubytování, na nějž vám může také přispívat. A v případě, že vás osloví práce mimo váš současný domov a nakonec pro vás bude zajímavější se za prací přesunout, pomůže třeba i s nalezením pracovního místa pro vašeho partnera ve stejné firmě nebo stejné lokalitě
a s přestěhováním.

Agentura za mne nebude platit sociální a zdravotní pojištění.

Není tomu tak, agentura své pracovníky zaměstnává, a stejně jako tomu je u každého pracovního poměru, odvádí za své zaměstnance dávky sociálního i zdravotního pojištění, vede potřebnou evidenci, jedná s úřady – naprosto stejně, jako je tomu u kmenových zaměstnanců firem. Jde
o plnohodnotnou formu zaměstnání, která se započítává do důchodu; pracovník má také nárok na nemocenskou i dovolenou.

Co mi nabídne pracovní agentura, proč bych si měl hledat práci jejím prostřednictvím?

Profesionální pracovní agentura nabízí kromě dobrého finančního ohodnocení i další benefity, jako jsou příspěvky na dopravu, stravné, pomoc s ubytováním a příspěvek na bydlení, oděv a pracovní pomůcky zdarma. Pro řadu lidí je výhodou i to, že jim někdo pomůže s životopisem a zbaví je stresu
z mnoha opakovaných pohovorů – místo toho se uchazeč představí pouze jednou v agentuře, ta životopis připraví, zájemce představí firmám a nabídne uchazeči už rovnou vhodná pracovní místa. Agenturní zaměstnanci se mohou opřít o služby svého koordinátora, který s nimi řeší pracovně-právní otázky, analogicky, jako to dělá personální oddělení ve firmách. Velkou výhodou je i to, že pokud má zaměstnanec zájem, dobrá pracovní agentura mu pomůže s kariérním a profesním rozvojem nebo s rozšířením kvalifikace.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky