Poryvy větru způsobily více než čtyři sta výjezdů hasičů

Úterý, 12. 12. 2017, 7:23 - OSTRAVA - Silný vítr, který od nedělního podvečera fouká v Moravskoslezskm kraji způsobil, že kvůli škodám, které nepáchal, museli do úterního rána více než 400 krát vyjíždět profesionální hasiči. A to především na Frýdecko - Místecku - 205 krát. Již 70 výjezdů mají na kontě hasiči na Novojičínsku, kolem čtyřicítky v Ostravě a okolí, Karviné a Opavě. Nejklidněji je na Bruntálsku, kde od nedělního podvečera do úterního rána zyznamenali pouze 12 výjezdů.

Naštěstí nikdo nebyl zraněn a žádný pád stromu nezpůsobil výraznou škodu. Všedchny škody však ješt nebyly vyčísleny, jako například u poškození a pádu plechové střešní krytiny ze střechy základní školy v Příboře v Jičínské ulici, kde zasahovaly dvě jednotky hasičů.

Podle aktuální prognózy meteorologů mají poryvy větru v Moravskoslezském kraji již v úterý ráno. V tuto chvíli je v souvislosti zasahují hasiči, třiadvacet jednotek, na jedenadvaceti místech našeho kraje.

Drtivá většina výjezdů se týká odstraňování spadlých a nebezpečných stromů z komunikací. Jeden výjezd přitom často znamená likvidaci většího počtu nebezpečných dřevin. V několika případech museli hasiči odklízet nebo provizorně připevňovat uvolněné střešní krytiny, především plechové, ojediněle poškozené veřejné osvětlení či billboardy.

Jde stále o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví na silnicích, chodnících, v parcích, popřípadě opřených o elektrické dráty. Hasiči často využívají výškovou techniku, tedy výsuvné automobilové žebříky a automobilové plošiny a samozřejmě motorové pily.

V pondělí večer způsobil pád stromu v ulici U koupaliště v Ostravě-Hulvákách nehodu dvou osobních automobilů, které do něj narazily. Nehody se obešly bez zranění. V úterý brzy ráno narazil osobní vlak do spadlého stromu v Hostašovicích na Novojičínsku. Rovněž bez zranění. Ve dvou případech poškodil padající strom zaparkované vozidlo.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky