Policisté se zaměřili na chodce

Úterý, 1. 3. 2016, 8:15 - OSTRAVA Od začátku letošního roku zemřelo na silnicích v Moravskoslezském kraji již jedenáct lidí, z toho bylo devět chodců. V osmi případech úmrtí chodců došlo v obci a ve třech případech oběť před nehodou ležela na pozemní komunikaci. Poslední dvě nehody s tragickou smrtí chodců se odehrály o uplynulém víkendu.

Podle mluvčí policie Kateřiny Kubzové iniciovala akci především novela zákona o provozu na pozemní komunikacích, která minulý týden vedla policisty k provedení dopravně preventivní kontroly.

Novela ukládá chodcům pohybujícím se mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, povinnost mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu. Cílem bylo eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a znovu upozornit na základy jejich bezpečného pohybu komunikacích.

Policisté se rozhodli upozornit chodce, aby si uvědomili, jak je mnohdy i životně důležité být dostatečně viděn pro ostatní účastníky silničního provozu. Chodec by si měl být vědom, že zodpovídá za svou vlastní bezpečnost při pohybu na pozemní komunikaci a měl by udělat vše pro to, aby se vyhnul tragickému střetu.

Akce měla tentokrát zejména preventivní charakter. Policisté chodce seznamovali nejen s jejich povinností být mimo obec za snížené viditelnosti vybaven reflexními prvky, ale také se správným umisťováním reflexních doplňků, např. na oděvu by měly být reflexní prvky umístěny zejména na straně, která je blíže silnici. Lidé byli poučeni, že reflexní prvky mají svůj význam nejen při snížené viditelnosti mimo obec, ale také v obci.

Policisté u osmi chodců zjistili také přestupky. Jednalo se převážně o nesprávné přecházení vozovky, což policisté vyřešili na místě blokovou pokutou.

Policisté chodcům při akci rozdávali reflexní pásky, což s nadšením vítali. Mnozí však již reflexními prvky vybaveni byli. Reflexní pásky, ale také další reflexní doplňky či přívěsky, jsou dnes již snadno dostupné na mnoha prodejních místech, třeba i na poštách, v trafikách či na čerpacích stanicích. Dostačující může být i sportovní oblečení, boty nebo školní batohy, které dnes bývají již reflexními prvky opatřeny.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky