Pocitové mapy ukázaly, kde se lidem líbí a kde ne

Středa, 4. 5. 2016, 13:10 - OSTRAVA - PORUBA - Vůbec poprvé mohli Porubané vyplnit pocitové mapy, jejichž prostřednictvím vyjádřili své pocity z různých míst Poruby. Celkově mohli tímto způsobem odpovědět na sedm otázek.

Kde lidé vidí centrum Poruby, kam chodí za sportem, kde se jim líbí a kde ne, kde vidí problémy v dostupnosti městské hromadné dopravy a problémy s parkováním nebo kam chodí rádi nakupovat. To jsou informace, které získal městský obvod díky pocitovým mapám, jež obyvatelé Poruby vyplňovali jak v papírové podobě, tak on-line. Do vyplnění se zapojilo 400 Porubanů, kteří zaznačili 7763 bodů a přidali 1087 komentářů.

Na tvorbě pocitové mapy spolupracovala Poruba s Katedrou rozvojových studií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a pro olomoucké vědce to byl zatím největší projekt tohoto druhu. „Pocitová mapa Poruby představuje zatím největší mapování, které jsme realizovali. Do tvorby mapy se zapojilo 400 respondentů, kteří nejčastěji označovali místa, kde tráví volný čas a místa, kde se necítí bezpečně,“ uvedl Jiří Pánek z Univerzity Palackého v Olomouci.

Pocitové mapy přinesly Porubanům možnost aktivně se zapojit do formulování názorů na lokalitu, ve které bydlí. A městský obvod Poruba z nich bude vycházet při strategickém plánování v dalších letech. „Pocitové mapy, které lidé vytvořili, krásně ukazují, která místa mají rádi, a kde jsou naopak problémy, které jim ztěžují život. Jsou to pro nás velice cenné údaje a budeme je používat jako jeden z podkladů pro strategická rozhodnutí v budoucnosti,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky