Počet turistů, kteří navštěvují Ostravsko, stoupá

Sobota, 24. 6. 2017, 3:28 - OSTRAVA - Zájem turistů o Ostravsko každým rokem stoupá. Těch, kteří přespí v hromadných ubytovacích kapacitách turistické oblasti Ostravsko je každoročně o zhruba deset tisíc více. Nejčastěji se jedná o hosty z Polska. A hned tři ostravské lokality patří mezi 50 nejnavštěvovanějších míst v České republice. Takové je hodnocení cestovního ruchu naší turistické oblasti v roce 2016.

Nejčastějšími návštěvníky Ostravy byli v roce 2016 znovu obyvatelé okolních států – Poláci (19,3 %), Slováci (17,6 %) a Němci (9,2 %). Ve srovnání s rokem 2015 nedošlo k žádným významným změnám. Jen Slovensko a Polsko se vystřídaly na prvním a druhém místě.

Stoupající trend hostů hromadných ubytovacích zařízení turistické oblasti Ostravsko pokračoval i v roce 2016. V meziročním srovnání došlo k navýšení o 5,3 %. Vzrostl počet jak domácích hostů (+4 %), tak zahraničních hostů (+7,3 %).

Průměrná doba přenocování se zvýšila o jednu desetinu procenta na 2,7 dne.

Mezi 50 turisticky nejatraktivnějších cílů v České republice se dostala Ostrava hned ve třech případech - Dolní oblast Vítkovice s 1,3 milionu návštěvníků obsadila čtvrtou pozici v rámci TOP 5 nejnavštěvovanějších míst České republiky. Nejnavštěvovanějším turistickým místem byl tradičně Pražský hrad, druhou pozici obsadila lanová dráha na Petřín (1,5 milionu návštěvníků), na třetí příčce skončila s 1,4 milionu návštěvníků pražská zoologická zahrada a TOP pětici uzavírá AquaPalace Praha s milionem návštěvníků.

Do první dvacítky, respektive padesátky, se za Ostravsko dostala ještě ZOO Ostrava (14. místo; 509,3 tisíc)  a  Centrum Černá louka (16. místo; 457,1 tisíc).

I když návštěvnost u obou turistických cílů meziročně vzrostla, ostravská zoo si oproti roku 2015 o jedno místo pohoršila a Centrum Černá louka poskočila nahoru z původně 19. místa.

Do žebříčku nejnavštěvovanějších památek Česka se totiž promítlo i postupné rozšiřování portfolia dotazovaných objektů. V první desítce se tak vloni nově objevil Aqualand Moravia (8. místo; 712,4 tis.), který odsunul ostravskou zoo o příčku níže.

Žádný jiný turistický cíl Moravskoslezského kraje se v žebříčku 50 nejnavštěvovanějších míst v ČR neobjevil.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky