Poblíž Vávrovic vyroste průmyslová zóna

Neděle, 21. 8. 2016, 10:14 - OPAVA - Projekt výstavby průmyslové zóny mezi Jaktaří a Vávrovicemi začíná nabývat konkrétnějších kontur. V polovině srpna přijel do Opavy hejtman Miroslav Novák, aby s primátorem Radimem Křupalou jednal o podpoře kraje. Ta by měla pokračovat i v dalších fázích.

Vedení města už vyčlenilo peníze na realizaci a začalo vyjednávat s vlastníky pozemků o jejich prodeji. Průmyslová zóna se bude rozkládat v městských částech Jaktař a Vávrovice. Z rozpočtu města půjde na první část výkupů pozemků až 24 milionů korun. Půl milionu korun přidal na studii proveditelnosti i krajský úřad. „V současné době vyjednáváme s vlastníky pozemků. Máme uzavřenou smlouvu na studii proveditelnosti, která má řešit vlastně celé to území a jeho využití,“ řekl opavský primátor Radim Křupala. Hejtman Novák ale přislíbil i další pomoc. Z krajských peněz by mohla být financována třeba infrastruktura, kterou je nutné vybudovat. Počítá se i se spolupráci s Czechinvestem.

Město by mohlo získat až padesátihektarovou plochu, a to v trojúhelníku mezi výpadovkami na Krnov a Bruntál. Reálné zastavení by však bylo menší, v první fázi se mluví o cca 10-15 hektarech. „Řada opavských firem chce rozšiřovat výrobu a nemají kde. Jednalo by se zejména o potravinářské a strojírenské provozy. Nic, co by mělo zhoršit životní prostředí,“ vysvětlil Křupala s tím, že už ví o několika zájemcích. Město rovněž preferuje více menších provozů než jeden obrovský.

Studie proveditelnosti by měla být hotova na podzim. Pak se rozhodne o dalším postupu.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky