Plicní lékaři prověřili plíce 141 lidem z našeho kraje

ilustrační foto
ilustrační foto
Úterý, 27. 9. 2016, 8:37 - OSTRAVA - CHOPN, astma, chronická bronchitida – to jsou jen některé plicní choroby, které v Moravskoslezském kraji objevili plicní lékaři v rámci Světového týdne IPF. Bezplatně a bez doporučení si totiž mohli lidé 19. až 23. září nechat vyšetřit kondici svých plic. Akci otevřených dveří zaměřili lékaři na Idiopatickou plicní fibrózu, zákeřnou nemoc, na kterou v republice ročně zemřou desítky lidí.

„Při měření v Ostravě jsme vyšetřili celkem dvacet jedna žen a dvacet mužů. Z toho bylo celkem sedmnáct nálezů. Šest pacientů jsme poslali na podrobnější vyšetření k úplnému vyvrácení IPF,“ říká MUDr. Jana Kociánová, která se do akce také zapojila.

Důvodem, proč plicní lékaři zorganizovali dny otevřených ambulancí, je snaha odhalit zavčas idiopatickou plicní fibrózu, nemoc, která ročně v České republice zabije desítky pacientů. Poškozuje plicní sklípky, jizví je – bere plochu k dýchání, plíce tuhnou a člověk se nemůže nadechnout. Postup nemoci brzdí léčba, která je v tuzemsku pouhých 5 let. Pacienti se k ní však často nedostanou, protože se nemoc odhalí pozdě.

Projevy IPF lékaři často zaměňují za chronickou obstrukční plicní nemoc, zápal plic či srdeční selhání. Bez správné léčby přitom IPF obvykle zabíjí do 3 let.

 „Rychlost a včasnost diagnózy je pro další průběh nemoci naprosto klíčová. V časných a málo pokročilých fázích nemoci totiž dovedeme plicní fibrózu a úbytek plicních funkcí zpomalit podáním účinných léků. Proto by ambulantní lékaři měli při prvním podezření okamžitě pacienta odeslat do některého ze 17 Center pro diagnostiku a léčbu intersticiálních plicních procesů, kam nyní doputuje pouhá čtvrtina z odhadovaných 2 000 pacientů s IPF,“ doplňuje prof. MUDr. Martina Vašáková, PhD, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) České pneumologické a ftizeologické společnosti.

IPF se převážně vyskytuje u osob starších 45 let, spíše mužů.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky