Pavilon evoluce v Zoo Ostrava – koktejl evolučních zajímavostí

Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Neděle, 17. 3. 2019, 10:43 - Pavilon evoluce v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava aktuálně obývá téměř 300 zvířat v 34 druzích. Jedná se o zástupce napříč různými živočišnými skupinami
Pavilon evoluce v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava aktuálně obývá téměř 300 zvířat v 34 druzích. Jedná se o zástupce napříč různými živočišnými skupinami – od bezobratlých přes ryby, obojživelníky a plazy až po ptáky a savce. Společné mají to, že jsou z pohledu evoluce něčím zajímaví, jedineční.
V chladném nebo deštivém období jsou tropické pavilony vítaným útočištěm návštěvníků zoologické zahrady. Nejenže se zde mohou během procházky ohřát, najdou zde všechny obyvatele takzvaně v plné sestavě, na rozdíl od teplomilných zvířat obývajících letní expozice, které na zimu stěhujeme do chovatelského zázemí. Pavilon evoluce je moderní chovatelsko-expoziční zařízení, které bylo v ostravské zoo otevřeno v roce 2015. V té době zde bylo k vidění zhruba 200 zvířat v cca 25 druzích. Po téměř čtyřech letech od otevření narostl počet zvířat o stovku a počet druhů o cca deset. A ani toto ještě nejsou konečná čísla…
Kdo jsou obyvatelé Pavilonu evoluce?
Pavilon evoluce obývají druhy vyskytující se v deštných lesích západní Afriky. Jsou mezi nimi savci (3 druhy), ptáci (7 druhů), plazi (6 druhů), obojživelníci (1 druh), nozdratí (1 druh), ryby (10 druhů), ale také zástupci bezobratlých živočichů (6 druhů). Atmosféru deštného lesa podtrhuje i bohatá výsadba rostlin, zurčící vodopád a jezírko o objemu 30 000 l. Návštěvníci mohou pozorovat zvířata z různých míst, horní podlaží například umožňuje pohled na primáty jakoby ze stromového patra, kde se převážnou část dne tato zvířata zdržují. Z venkovní terasy je vidět do blízkého výběhu afrických kopytníků.
Celá expozice je doplněna informačními panely a cedulkami. Řada interaktivních vzdělávacích prvků prezentuje evoluční souvislosti a zajímavosti o chovaných zvířatech. Nechybí ani kostra šimpanze, model Lucy (včetně modelu její kostry) – nejznámějšího raného hominida Australopithecus afarensis, model latimérie podivné, bahníka západoafrického nebo ukázky sbírek jedinečných brouků, motýlů a plžů západní Afriky.
Atmosféru pavilonu zachycuje následující video.
Navštivte Pavilon evoluce v Zoo Ostrava a poodhalte evoluci na příkladu života v západní Africe. Ještě do konce března můžete využít mimosezónní zlevněné vstupné. Areál zoo je otevřen od 9 do 18 hodin, pokladny a pavilony se zavírají v 17 hodin. Návštěvou ostravské zoo pomáháte chránit zvířata a rostliny po celém světě. Z každého Vašeho vstupu putují 2 Kč na záchranu ohrožených druhů přímo ve volné přírodě. Děkujeme!
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
Pavilon evoluce v Zoo Ostrava
 

« zpět do rubriky