Ostravští hasiči odstranili nebezpečný strom na elektrických drátech v Proskovicích

Odstranění stromu
Odstranění stromu
Středa, 23. 5. 2018, 9:47 -

OSTRAVA - Dvě ostravské jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) ze stanic Zábřeh a Jih se pořádně zapotily v pondělí 21.5.2018 odpoledne při odstraňování nalomené osiky v Ostravě-Proskovicích, kterou před pádem na garáž, zděný plot a silnici držely čtyři elektrické dráty nízkého napětí a dva velmi napnuté telefonní kabely a vratký dřevěný sloup.

Ve velmi úzkém místě, plném dalších hustých dřevin, hasičům s milimetrovou přesností pomáhal hasičský jeřáb, který kmen nadlehčoval, a automobilová plošina, z níž hasiči osiku postupně ořezávali motorovou pilou.

Zásah trval přes čtyři hodiny, ale výsledkem je pořezaný velmi nebezpečný strom o výšce 13 metrů a průměru kmene 40 cm, aniž by byla garáž a plot poškozeny. Také všechny dráty zůstaly celé, zkontrolovali je pracovníci energetické firmy. Na pomoc se závěrečným pořezáním a úklidem zbytků osiky, ležících na silnici, profesionální hasiči zavolali místní jednotku dobrovolných hasičů.

Na zlomenou osiku upozorňovalo v pondělí před polednem na tísňové lince hasičů několik procházejících osob i místní radnice. Do ulice V Úvoze ihned vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Zábřeh s jeřábem AJ AC Demag/Terex a automobilová plošina AP 30 MB Econic/Bronto ze stanice Ostrava-Jih.

Nejdůležitější bylo dostat se v koši automobilové plošiny co nejblíže stromu, aby hasiči mohli navázat kmen na jeřáb, který by zlomený strom stabilizoval, což se hasičům povedlo po odřezání mnoha větví zlomeného i sousedních zdravých stromů. Jeřáb pak osiku nazvedl, a tím se uvolnil tlak na napnuté telefonní kabely, které místní senioři využívají pro pevné linky i internetová spojení.

Pak už začala mravenčí práce s postupným odřezáváním větví osiky, aby spadlé kusy neohrozily garáž, plot ani elektrické dráty a telefonní kabely. Jeřáb čas od času navázaný strom pozvedl výše, aby se hasičům v koši lépe pracovalo. Když byl kmen zkrácen, aby nikoho neohrozil a nic nepoškodil, hasiči jej mohli odřezat v lese u kořene. Nakonec tak byly všechny kusy větví a kmene bezpečně dole.

Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
Odstranění stromu
 

« zpět do rubriky