Ostrava hostí mezinárodní setkání zaměřené na zkušenosti s dočasným užíváním opuštěných prostor

Pátek, 15. 9. 2017, 12:32 - OSTRAVA - V Ostravě se od středy 13. do pátku 15. září koná mezinárodní workshop v rámci projektu Refill. Experti a představitelé evropských měst si na několika místech v centru a nejbližším okolí vymění zkušenosti s dočasným užíváním opuštěných prostor. Účastníci workshopu se setkají v Dolní oblasti Vítkovice, v Provozu Hlubina, v kulturním centru Cooltour a také v Kanceláři pro umění (současné sídlo Plata, které funguje na bázi konceptu dočasného užívání).

Nevyužité a chátrající prostory jsou palčivým globálním problémem mnoha světových měst a proto si zaslouží pozornost všechny systematické aktivity, které jej efektivně řeší. Ostravské setkání se zaměřuje na konkrétní téma - vytvoření tzv. platformy dočasného užívání v Ostravě. Jejím úkolem bude celková koordinace aktivit dočasného užívání. Projektoví partneři kritickým pohledem společně posuzují záměr Ostravy na základě svých vlastních zkušeností - pomocí dobrých a špatných příkladů z praxe - a pomohou Ostravě s jeho implementací.

Město Ostrava se jako první z českých měst tímto tématem zabývá na úrovni samosprávy.Projekt Refill byl spuštěn v září 2015. V první fázi vzniklo partnerství šesti měst (Gent, Amersfoort, Brémy, Atény, Poznaň, Riga), která nástroj dočasného užívání používají pro svůj rozvoj úspěšně již řadu let. Tito zkušenější partneři stanovili kritéria pro zapojení dalších čtyř měst - Helsinek, Kluže, Nantes a Ostravy, která zaujala svým proaktivním přístupem místních iniciátorů dočasných aktivit. Vznikla tak inspirativní mezinárodní síť měst pro výměnu zkušeností, která dává šanci nápadům, lidem, budovám a městům.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky