Ostrava bude na Expo Real vystavovat po sedmnácté

Čtvrtek, 17. 8. 2017, 3:00 - OSTRAVA - Jako jediné město z České republiky se Ostrava kontinuálně účastní prestižního veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí v Mnichově, letos se v něm představí již po sedmnácté. V letošní prezentaci však premiérově nabídne společnou expozici s Brnem, Moravskoslezským a Jihomoravským krajem.

Expozice s názvem Czech Regions & Cities má za cíl představit investiční a také inovační potenciál obou měst i regionů. Koordinátorem společné prezentace všech čtyř subjektů je právě Ostrava. Veřejnou zakázku na dodavatele expozice vyhrála poprvé společnost Sun Drive s.r.o. z Chudčic za nejvýše přípustnou cenu 1,93 milionů korun bez DPH.

Takto atraktivní zastoupení velkých českých měst a krajů reprezentovaných osobnostmi na nejvyšší úrovni (primátory, hejtmany a jejich náměstky) bude důstojnou pozvánkou pro velké množství odborníků: investory, zástupce evropských měst a celých regionů, bank, finančních institucí i dalších významných hráčů světového realitního a investičního trhu. Investoři tak budou mít možnost získat ucelený přehled o investičních příležitostech v obou regionech.

Společná výstavní plocha, v níž má každé město i kraj svou vlastní část pro jednání, má několik výhod. Expozice má letos sice stejnou plochu jako vloni - 90 m², nicméně její prostor je zvětšen o patrovou část a skýtá tak dostatek místa pro všechny subjekty.

„Koordinace sdružených prezentací je sice náročná, přesto se nám podobný formát osvědčil již na letošním veletrhu MIPIM v Cannes, kde jsme pro změnu vystavovali společně s Prahou a Brnem. Pozitivní ohlasy ze strany spoluvystavovatelů i návštěvníků nás přesvědčily o tom, že se toto úsilí vyplatí. Pro zahraniční investory je efektivní seznámit se s investičním a inovačním prostředím obou moravských regionů na jednom místě. Přestože někdo může vnímat Brno a Ostravu jako konkurenční města, naše nabídky a prezentace na veletrhu jsou dostatečně jedinečné a nic nám nebrání sdružit své síly i finanční prostředky a vytvořit toto partnerství,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Společná expozice je vytvořena v jednotném designu, bude působit celistvě. Výhodou společného vystavování je kromě širší nabídky prezentace a vysoké atraktivity personálního obsazení v rámci jedné expozice také významná finanční úspora, která převyšuje milion korun oproti loňským nákladům. Představí se v ní také partneři, jejichž působení v České republice ilustruje kvalitu tuzemského investičního prostředí.

Ostrava na Expo Real veze nabídku atraktivních míst v historickém centru města. Jedná se o lokality Karolina, areál Černé louky a proluky u západní strany Masarykova náměstí, které navazují na původní historické jádro Moravské Ostravy. Jejich poloha v trojúhelníku kolem hlavního náměstí umožňuje synergii budoucích funkcí nové zástavby a stávajících funkcí významných kulturních, společenských a obchodních institucí. Územní plán k těmto lokalitám stanovuje využití smíšené plochy pro bydlení a občanskou vybavenost s intenzivní vícepodlažní zástavbou o výškové hladině vyšší než tři nadzemní podlaží. Jedná se o městskou zástavbu polyfunkčního charakteru určenou pro centrální oblast města – např. bytové domy, obchody, služby, administrativa, úřady, kulturní, vzdělávací, sportovní, společenská a církevní zařízení, stravování, ubytování, vědeckotechnologická zařízení, zdravotní a sociální zařízení samostatné nebo integrované do domů s bydlením. Cílem úsilí je vytvořit z centra Ostravy živý a příjemný prostor jak pro místní obyvatele, tak i pro návštěvníky města. Novinkou je, že od posledního veletrhu MIPIM v březnu 2017 Ostrava pokročila v přípravě těchto území, a to konkrétně tak, že disponuje studií zastavitelnosti na lokalitu Lauby i Nová Karolina.

V prezentacích by měla hrát významnou roli také informace o nově vzniklém Moravskoslezském inovačním centru, coby společném projektu města a kraje navazujícím na dosavadní Vědeckotechnologický park Ostrava, a aktivitách, které pro rozšíření základny inovačních firem v  Ostravě a celém regionu nastaví a bude rozvíjet.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky