Odešel plukovník Karel Šerák, čestný občan Ostravy

Pondělí, 18. 7. 2016, 16:59 - OSTRAVA - Zastihla nás smutná zpráva. V neděli 17. července zemřel ve věku nedožitých 93 let plukovník ve výslužbě pan Karel Šerák, Čestný občan města Ostravy a jeden z jeho osvoboditelů v roce 1945. S úctou se skláníme před jeho památkou.

„Se zármutkem a pohnutím jsem dnes přijal zprávu o úmrtí pana plukovníka Karla Šeráka. Jménem svým i vedení města Ostravy chci vyjádřit jeho rodině, přátelům a spolubojovníkům hlubokou a upřímnou soustrast. Jeden z posledních žijících osvoboditelů našeho města se ještě na jaře tohoto roku osobně zúčastnil oslav 71. výročí osvobození Ostravy. Přesto, že jsme neměli mnoho příležitostí k vzájemnému setkávání, vytvořili jsme si vztah, který mohu označit za přátelství. Nikdy nezapomenu na naše setkání, na jeho barvité líčení válečných událostí. Zapamatuji si ho jako člověka statečného a přes vysoký věk plného optimismu. Vzor a příklad pro mladší generace. Pan plukovník Šerák zůstane navždy v našich srdcích,“ řekl primátor Tomáš Macura.

Karel Šerák se narodil 20. července 1923 v Boratíně na Volyni na území tehdejšího Polska. V roce 1944 vstoupil do řad 1. čs. samostatné tankové brigády v SSSR, zúčastnil se krvavých bojů na Dukle, bitvy u Jasla a dalších střetnutí s německým wehrmachtem. V průběhu Ostravsko–opavské operace v dubnu 1945 se jako velitel tanku podílel na osvobození a vyčištění Ostravy od německých okupačních vojsk. Po osvobození Ostravy došel se svou jednotkou až do osvobozené Prahy. V roce 1946 byl Karel Šerák demobilizován a přestěhoval se do Chotiněvsi na Litoměřicku, kde soukromě hospodařil. Po kolektivizaci zemědělství pracoval v zemědělském družstvu. Zemřel 17. července 2016.

Čestným občanem města Ostravy byl Karel Šerák jmenován 29. dubna 2015. Zastupitelstvo města tím projevilo zvláštní úctu a uznání za jeho mimořádné hrdinství a zásluhy za druhé světové války a při osvobození Ostravy.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky