Oceláři volají po chraně proti dovozům levné čínské oceli

Úterý, 20. 9. 2016, 16:54 - OSTRAVA - V Ostravě se sešli zástupci vedení a odborů tří největších ocelářských firem v České republice aby s vládním zmocněncem Jiřím Ciencialou diskutovali o dosavadním vývoji hrozby masivního dovozu levné čínské oceli. Účastníci se shodli na tom, že ohrožení pracovních míst je velmi závažné a je potřeba dál usilovat o zajištění ochrany zdejšího průmyslu.

„Ohroženo je v regionu 15 tisíc pracovních míst v hutních podnicích - Třinecké železárny, ArcelorMittal Ostrava, Vítkovice Steel a jejich dceřiných společnostech a až 45 tisíc navázaných pracovních míst. Nemůžeme jen nečinně čekat, jak to dopadne. Problémy mohou nastat už v lednu,“ upozorňuje Jiří Cienciala, vládní zmocněnec .

Čína by měla na konci tohoto roku získat status tržní ekonomiky na základě protokolu přistoupení k WTO (Světová obchodní organizace) z roku 2001. Na její vývozy je dosud možné uvalovat antidumpingové překážky, tato možnost ale má být značně omezena. „Opakovaně upozorňujeme, že v Číně, ale i v některých dalších zemích, mají výrobci jiné podmínky a nesrovnatelně nižší náklady, kterým zdejší firmy nemohou konkurovat,“ uvedl výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek. Například náklady na bezpečnost práce a ochranu životního prostředí jsou v těchto zemích zcela zanedbávány.

„Je zarážející, že stále není jasné stanovisko Evropské komise a nevíme, jestli a jak bude zajištěna ochrana evropského průmyslu, stále neznáme ani závěry dopadové studie. Čeští politici by se měli jednoznačně postavit za obranu tuzemského ocelářství,“ řekl Jan Rafaj, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy, ArcelorMittal Ostrava.

„Nechceme skončit jako zdejší textilní průmysl. My s kolegy odboráři ze všech tří firem máme jasno. Budeme bojovat za udržení pracovních míst, pojedeme na další manifestaci do Bruselu a podpoříme další akce,“ dodal Roman Bečica, odborový předák z ArcelorMittal Ostrava.

Zástupci firmy Vítkovice Steel se také přiklánějí k tomu, že je nutné, aby EU pružněji a účinněji chránila svůj trh. Zatímco v USA zavedou antidumpingová opatření během pár týdnů, v EU jsou to měsíce, dokonce i více než rok. "Jsme přesvědčeni, že v současnosti nejde jen o problematiku dovozu oceli z Činy, ale i o delší pohled do budoucnosti, v případě pozitivního rozhodnutí EK ohledně cel na čínské tlusté plechy. Nevyplní pak třeba Rusko a Ukrajina prostor na trhu opuštěný Čínou? Dlouhodobě je to tedy spíše i o tlaku na Ev ropskou komisi ohledně modernizace prostředků a procedur k ochraně vnitřního trhu před dumpingem z pohledu rychlosti reakce a efektivity," uvedl Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Vítkovice Steel.

Čína ukazuje svou sílu už několik let. „Je největším producentem, s přibližně 804 miliony tun obstarává 50 % světové výroby oceli. V Číně samotné dosahuje nadměrná kapacita, rozdíl mezi skutečnou kapacitou a výrobou, podle odhadů 325 milionů tun. Následkem této situace čínský vývoz v roce 2014 raketově vzrostl a v roce 2015 ještě zesílil,“ uvedl na jednání Jaroslav Raab, předseda představenstva ocelářské asociace Hutnictví železa. Pro srovnání EU v roce 2015 vyrobila 166 milionů tun surové oceli, což představuje 10 % celosvětové produkce.

Nadbytek kapacity a zvýšený dovoz ze třetích zemí, zejména z Číny, zapříčinil bezprecedentní vlnu nekalých obchodních praktik, a tím pádem i narušení rovných podmínek na celosvětové úrovni. To mělo také vliv na ziskovost ocelářského průmyslu EU, jehož finanční výsledky se v posledních letech rychle zhoršovaly.

Dovozy hutního materiálu z Číny, konkrétně do České republiky v 1. pololetí 2013, byly na hladině 15,6 tisíc tun a nyní v 1. pololetí 2016 se jedná už o 50,8 tisíc tun.

Aktuálně je v souvislosti s ocelářskými výrobky v EU v platnosti 37 konečných opatření, z nichž 15 se týká Číny. Kromě toho 12 šetření a z toho 5 ve vztahu k Číně stále probíhá.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky