Obvod Ostrava-Jih podává trestní oznámení

ilustrační foto
ilustrační foto
Úterý, 25. 10. 2016, 14:19 - OSTRAVA - Rada městského obvodu Ostrava-Jih se rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele, z důvodu podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, ke kterému mohlo dojít při likvidaci Podniku bytového hospodářství Ostrava 3, státní podnik „v likvidaci“.

Likvidace Podniku bytového hospodářství Ostrava 3 začala již v listopadu roku 1997. Kmenové jmění státního podniku při vstupu do likvidace dosahovalo částky takřka 37 milionu korun. Přestože proces likvidace byl zahájen před téměř dvaceti lety, stále nebyl dokončen a původní likvidátor byl vice než dva roky zcela nečinný ve vztahu k zakladateli.

Z toho důvodu byl na jaře tohoto roku původní likvidátor odvolán a ustanoven nový. Vzhledem k tomu, že vzniklo podezření z nehospodárného nakládání s majetkem svěřeným státnímu podniku k hospodaření, byl současný likvidátor nucen v prvé řadě přikročit k prověřování dosavadního postupu likvidace a ke kontrole zákonnosti a oprávněnosti učiněných kroků v rámci procesu likvidace.

Jedním z důvodů, pro které radnice trestní oznámení podává, je podezření, že původní likvidátor při uzavírání smluv o provedení dražeb hradil nepřiměřeně vysoké náklady na krytí dražeb a mohl tím porušit zákonem danou povinnost řádně opatrovat a spravovat majetek státního podniku. Majetek se z původní hodnoty takřka 37 milionů snížil na aktuální zůstatek půl milionu korun.

Podle zprávy likvidátora o postupu likvidace bylo odhadnuto, že náklady na dražby mohly v obecné rovině tvořit až 54% vydražené ceny předmětu dražby a o tyto částky byl majetek státního podniku ve prospěch jednotlivých dražebníků snížen. V rámci prověřování současný likvidátor nalezl rovněž velmi úzké vazby odvolaného likvidátora s některými ze subjektů, které působily při jednotlivých úkonech procesu likvidace.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky