Obnova Cvilína pokračuje

Pondělí, 24. 4. 2017, 8:44 - KRNOV - „Cvilín je místo, které je nám zapůjčené, což znamená, že musíme vynaložit veškerý náš um a vůli, abychom takový úkol zvládli.“ Těmto slovům Petra Ondrušky, dlouholetého propagátora krásy Cvilína, se snaží dostát pracovní skupina k rekreačnímu využití vrchu Cvilín, která už třetím rokem postupně mění krnovskou dominantu k lepšímu.

Vloni bylo například upraveno příčné odvodnění v ulici Stinné, aby voda nenarušovala kořenový systém zdejších dubů, byla obnovena březová alej v ulici Švabinského po odbočku k penzionu Koliba, došlo k opravě sloupku cedule u památné lípy vedle kostela, odstranění uschlé třešně v prostoru mezi kostelem a rozhlednou, proběhla údržba a částečná obnova lipové aleje u cvilínských schodů a začala oprava barokní trojdílné kaple.

„V letošním roce chceme pokračovat v obnově březové aleje v lese mezi penzionem Koliba a Stinnou ulicí. Její další úsek, mezi ulicemi Stinnou a Výletní, už není na našich pozemcích a tak možnou obnovu této části musíme projednat s vlastníkem. Dále bude dokončena oprava barokní kaple, opravíme část štětové cesty mezi hospůdkou Cvilínkou a cvilínskými schody a prověříme možnost instalace dvou laviček v blízkosti kapliček u kostela. Mezi větší akce pak také patří zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci rozhledny, na níž je v rozpočtu města vyčleněno půl milionu korun,“ uvedl místostarosta Michal Brunclík.

V plánu jsou také další práce, jako instalace informačních tabulí u rozhledny, památníku básníkům a kostela nebo prověření možnosti přemístění zastávky MHD, která v současnosti zasahuje do prstence kapliček. „V bezprostředním okolí kostela se pracovníkům Technických služeb Krnov podařilo očistit od nánosů a trávy části původních štětových cest. A protože výsledek je velice podařený, budeme v této činnosti dále pokračovat. Dojde také k obnově stezky nad Petrovým dolem podle projektu Petra Ondrušky,“ dodal Michal Brunclík.

Projekt řeší obnovu části staré výletní stezky v zalesněné části kopce Cvilína. Její délka je přibližně 760 metrů a tvoří ji serpentinová pěšina s jednou odbočkou na vyhlídku do krajiny mezi Krnovem a Opavou. Stezka byla součástí delší výletní trasy, která umožňovala obejít vrchol kopce od severu až na jih. Začínala u dnešního charitního domu Salvátor a vedla ulicí Stinnou až k ulici Městské. Odsud pokračovala jako Sudetská cesta mezi zahradami až k místu dnešního podzemního zásobníku vody. V tomto místě se výletní trasa rozdělovala dvěma směry. Sudetská cesta pokračovala v přímém směru, k severu klesala stezka pojmenovaná Stará cesta purkmistrova neboli Starostova cesta. Tato stezka obcházela celý zalesněný severní svah až do prostoru nad osadou Petrův důl. Zde protínala chodník nazvaný Kostelní, který vedl z osady směrem k poutnímu kostelu. V místě jejich křížení začíná obnova stezky, kterou řeší tento projekt.

Svah, kterým stezka směřovala k vrcholu Cvilína, byl v minulosti pravděpodobně odlesněný, případně zarostlý jen jednotlivými stromy, o čemž svědčí název Stezka slunečních výhledů. „V nejvyšším bodě trasy se stezka napojuje na pěšinu zvanou v minulosti jako Poustevníkova cesta, která spojuje vrchol Cvilína se zříceninou Šelenburku. V těchto místech bude obnova stezky končit,“ popsal Petr Ondruška.

Stezka nad Petrovým dolem je součástí sítě výletních stezek a pěšin, které na svazích kopce vznikly pravděpodobně na konci 19. století. Stezky umožňovaly pohodlnější přístup do přírodních zajímavých míst. Protože se mnohé nachází v lesnatém a často i obtížně přístupném terénu, byly budovány velmi úsporně. Svah byl upraven ručně a pro zpevnění stezky byl použit místní kámen a dusání urovnané zeminy. „Stezky byly v některých místech široké jen půl metru, čímž vznikla velmi malebná a ke svému okolí citlivá síť stezek, které z přírodního prostředí Cvilína vytváří jedinečný kulturní prostor. Struktura stezek a pěšin byla udržována především častou a opakovanou návštěvou návštěvníků Cvilína. Tato tradice se vlivem následků 2. světové války přerušila, a proto i mnohé z těchto souvislostí přestaly být zřejmé. Přesto i v současnosti je síť výletních tras z velké části zachována a využívá se. Jen některé části a úseky ztratily svou přitažlivost nebo se přerušila jejich návaznost,“ uzavřel Petr Ondruška s tím, že nejen obnova a údržba stezek, ale veškeré zásahy na Cvilíně probíhají za velké podpory a vstřícnosti Lesní správy města Krnova.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky