Objem prachu klesl na historické minimum tří set tun

Pátek, 15. 4. 2016, 13:15 - TŘINEC - Výrazné snížení tuhých znečišťujících látek v ovzduší přinesly nové technologie odprášení v Třineckých železárnách. V roce 2015 při objemu výroby 2,5 milionu tun oceli klesl objem prachu na 310 tun za rok. To je nejméně v historii firmy, která vyrábí nejvíce oceli v České republice. V roce 2014 přitom objem tuhých znečišťujících látek činil 560 tun, před deseti lety v roce 2004 to bylo 1400 tun při zhruba stejném objemu výroby.

Pokles prachu je po realizovaných investicích v oblasti odprášení větší, než jaký se očekával. „Deklarovali jsme snížení prachu zhruba o třetinu, skutečný pokles je 45 %. Vykazované hodnoty měření předčily naše očekávání. Dá se tedy říct, že skutečně díky novým investicím dýcháme čistší vzduch, a to jak na pracovištích, tak v okolí fabriky,“ konstatuje generální ředitel hutě Jan Czudek.

Nejlepší dostupné techniky, takzvané BAT a dle nich stanovené emisní limity vyžadují pro velké zdroje koncentrace prachu do 15 miligramů na krychlový metr. U nejvýznamnějších ekologických akcí, jimiž jsou odprášení licích hal vysokých pecí, sekundární odprášení haly KKO (kyslíkové konvertorové ocelárny) a odprášení aglomerace číslo 2 se výstupní koncentrace emisí prachu v současnosti pohybují v řádu jednotek miligramů.

Nové zařízení na snížení prašnosti byly postupně instalovány od roku 2013. Z těch nejvýznamnějších nejdříve na vysoké pece, kde byl nahrazen zastaralý elektrostatický odlučovač za dva moderní tkaninové filtry. Na ocelárně byla vybudována nová filtrační stanice, která odsává řadu prašných míst haly. Jako poslední bylo do provozu uvedeno odprášení aglomerace číslo 2, přesněji nový tkaninový filtr zařazený za stávající elektrostatické filtry.  

Huť kromě odprášení největších zdrojů instalovala tkaninové filtry i na řadě dalších zařízení. Jedná se například o výklopníky aglomerací, přesypy zakladačů surovin, pracoviště pálení slitků či vykládací jámy uhlí na koksovně. V rámci ostatních projektů byly pořízeny mobilní průmyslové vysavače, čistící a zametací vůz pro úklid komunikací, nebo mlžná děla pro zkrápění venkovních prašných ploch. Dalším zajímavým projektem byla výsadba izolační zeleně v okolí prašných míst.

Letos v únoru byla také dokončena investice, která sníží obsah oxidů síry v ovzduší na zmiňované aglomeraci č. 2. „Jde o snížení emisí oxidů siřičitého ve spalinách spékacích pásů pomocí metody suché adsorpce. Jejím principem je zjednodušeně řečeno dávkování aditiva a vody do reaktoru tkaninových filtrů, čímž dojde k odloučení oxidů síry,“ vysvětluje Radim Klimša, vedoucí odboru ochrany životního prostředí. Druhá nově dokončená investice spočívá v doplnění stávajících tkaninových filtrů o dávkování aktivního uhlí. „To je schopno zachytit i velmi nízké koncentrace některých dalších znečišťujících látek,“ upřesňuje.

Celkové investice do ekologických projektů v Třinci za poslední tři roky přesáhly 2,6 miliardy korun. 2,3 miliardy činila dotace z Operačního programu Životní prostředí. V dalších letech huť předpokládá do rozvoje investovat asi 12 miliard korun, z toho dvě miliardy pouze do ekologických akcí.

Dnešním dnem Třinecké železárny startují aktivity ke Dni Země, během nichž do konce dubna proběhne hned několik akcí zaměřených na ochranu životního prostředí. Nejdřív tradiční úklid břehů řeky Olše a jejích přítoků protékající areálem a na konci dubna pak s dětmi ze základních škol vysadíme do řeky nové ryby. I v tomto roce TŽ pokračují v sázení stromů v areálu. V těchto dnech například probíhá rozsáhlá výsadba v lokalitě Konská.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky