Obchody s Euroasijským ekonomickým svazem rostou

Pondělí, 12. 6. 2017, 4:55 - OSTRAVA - Příležitostí pro navázání nových obchodních kontaktů a získání nových možností proniknout na východní trhy i představit Moravskoslezský kraj i Česko východním partnerům byla konference Byznys den Euroasijského ekonomického svazu, která se v neděli konala v Ostravě za přítomnosti velvyslanců Arménie, Běloruska, Kazachstánu i obchodního zastoupení Ruské federace. Hlavními organizátory akce byl honorární konzul Ruské federace v České republice, Aleš Zedník společně se Sdružením pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

„Věřím, že Byznys den Euroasijského ekonomického svazu, jehož druhý ročník dnes zahajujeme, dále otevře dveře pro prohloubení oboustranných kontaktů,“ uvedl v úvodu konference Aleš Zedník, honorární konzul Ruské federace v ČR. Hejtman Ivo Vondrák řekl, že konkretizace spolupráce, ke které akce přispěje, je klíčová, aby se věci daly do pohybu. „Není možné dělat rozdíly mezi Východem, Západem, Jihem či Severem. Moravskoslezský kraj je ideální místo pro navázání obchodních vztahů,“ uvedl hejtman. Prezident Sdružení Pavel Bartoš zdůraznil, že Moravskoslezský kraj má co nabídnout a země Euroasijského ekonomického svazu by mohly například využít našich zkušeností s útlumem hornictví.

Euroasijský ekonomický svaz vznikl v roce 2014 a tvoří ho státy Ruska, Běloruska, Kazachstánu, Arménie a Kyrgyzstánu. Účelem Euroasijská unie je přispívat k užší integraci členských zemí a volnému pohybu osob, zboží a služeb.

Státy Euroasijského ekonomického svazu mají zájem posílit spolupráci s Českou republikou i s EU. „Česko vnímáme jako okno do Evropy. České firmy nabízejí spolehlivé a cenově dostupné zboží,“ řekl Sergej Stupar, vedoucí obchodního zastupitelství Ruské federace v ČR. Konstatoval, že v prvních měsících letošního roku se vzájemný obchod mezi Českem a Ruskou federací ve srovnání s loňským rokem zvýšil zhruba o třicet procent a dále roste. Růst objemu vzájemných obchodů potvrdili také velvyslanci Arménie, Běloruska i Kazachstánu. „Chceme, aby se české společnosti zúčastnily rozvoje naší země,“ vyzval zástupce českých investorů a exportérů Seržan Abdykarimov, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Republiky Kazachstán v ČR. Potvrdil, že pro investory a exportéry vznikla speciální informační příručka v češtině, jež mapuje projekty v oborech jako je infrastruktura, energetika, strojírenství, zemědělství a další, kterých by se mohli účastnit. „Kontakty Kazachstánu s evropskými zeměmi určitě podpoří třicetidenní bezvízový styk, který jsme zavedli,“ věří Seržan Abdykarimov s tím, že v Astaně 10. června začíná mezinárodní výstava EXPO 2017, jejímž tématem je energie budoucnosti.

Tigran Seiranian, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Republiky Arménie v ČR připomněl, že na arménský trh je třeba se dívat jako na oblast, odkud se dá proniknout na osmdesátimilionový iránský trh, se kterým Arménie sousedí. „Jednáme s Iránem o vzniku zóny volného obchodu mez Iránem a Euroasijského ekonomického svazu,“ řekl Tigran Seiranian.

Na trzích zemí Euroasijského ekonomického svazu je vysoký potenciál pro investice a export českých firem. „Rusko zůstává stále nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka mimo EU. Jsem rád, že export znovu roste, a předpokládám, že do dvou let bychom se mohli dostat na předkrizovou úroveň,“ uvedl Jiří Pytlíček, tajemník mezivládní komise ČR-RF Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Řekl, že stále převažuje, že z Ruska i států Euroasijského ekonomického svazu se vyváží suroviny a opačným směrem jdou stroje a zařízení. „Samozřejmě snahou Ruska je vyvážet zboží s vyšší přidanou hodnotou,“ upřesnil Pytlíček s tím, že budoucnost vidí také v regionální spolupráci, přičemž například Moravskoslezský kraj spolupracuje s regiony v Rusku, Arménii i Kazachstánu.

Podnikatelé a firmy se shodují, že východní trhy mají svá specifika, která je nutné poznat. „Na ruský trh jsme vstoupili v roce 2011, v roce 2014 jsme zahájili výrobu náhradních dílů a v minulém roce celou výrobu regionálních sedadel,“ upřesnil Michal Seltenreich, ředitel společnosti BorCAD, která produkuje sedadla do vlaků. Stejně tak úspěšně začíná firma podnikat v Kazachstánu. „Účastníci dnešní konference potvrdili, že úspěšní jsou ti, kdo se nebojí a přizpůsobí se místnímu prostředí a investují. Státy takový byznys podporují. Trendem tedy je nespoléhat se, že výrobek a službu vyvezu, ale přizpůsobím se a zainventuji,“ dodal ředitel Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Radúz Mácha.

Byznys den Euroasijského ekonomického svazu je součástí akce Ruské dny v Ostravě, která nabídla účastníkům nejen odborný program, ale také řadu doprovodných akcí.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky