Úkol pro 18 výčepních, kteří se do finále probojovali z regionálních kol, byl jasný. Nejprve písemný test, který prověřil znalosti o pivu. A potom hlavně praktická zkouška za výčepem, tedy jedno pivo načepované na hladinku a druhé „na dva razy“. To vše pod dohledem přísné poroty a diváků.
Členem poroty byl i ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák: „Do hospod všech dnešních finalistů bych se nebál zajít na pivo. Snem všech pivovarských je, aby to platilo pro všechny hospody. Aby chlapi dostali všude na stůl pivo jako od boha, v čistém půllitru, nádherně načepované. A to je hlavním smyslem této soutěže. Povzbudit hospodské, aby se péči o pivo věnovali a také štamgasty, aby si o pořádně načepované pivo řekli. A pak samozřejmě ocenit ty nejlepší!“
Nejlepší výkon předvedl ve finále Dalibor Charvát z brněnské restaurace Tusto: „Přijel jsem z Brna, ale pocházím z Karviné, takže jsem odkojený Radegastem. Vítězství jsem vůbec nečekal, konkurence byla obrovská. Strašně si toho vážím.“ I přesto, že vyhrál, tak našel na svém výkonu nedostatky: „Říká se, že dobrá hospodyně není nikdy spokojená a platí to asi i pro výčepní. Bylo tam pár drobností, které bych vylepšil.“
V konkurenci velkých pivnic z celé České republiky se neztratila malá hospůdka v Areálu dobré pohody v Žimrovicích. A to díky výkonu Adama Odnohy, který se umístil na třetím místě: „Čepování na dvakrát se mi povedlo výborně, při hladince mi to pivo trošku uteklo.“ Ze třetího místa měl ale Adam Odnoha velkou radost: „Překvapení a super zážitek.“
redakce Ostrava Online