Nový samec šimpanze v Zoo Ostrava

Nový samec šimpanze
Nový samec šimpanze
Čtvrtek, 29. 11. 2018, 18:42 -

Zoo získala šimpanzího samce na základě doporučení koordinátora Evropského záchovného programu z italské Zoo Ravenna. V rámci spolupráce mezi zoologickými zahradami jsou zvířata poskytována zdarma, nejedná se tedy o žádný obchod se zvířaty. Hrazeny jsou pouze náklady na dopravu.

Ostravská zoologická zahrada získala nového šimpanzího samce. Od pátku je tak možné vidět v Pavilonu evoluce již pět šimpanzů hornoguinejských. Nově příchozím je 14letý samec ze Zoo Ravenna v Itálii, který byl přivezen do Zoo Ostrava na začátku září.

Od příjezdu se samec postupně seznamoval s novými prostory, ošetřovateli, ale zejména s dalšími čtyřmi obyvateli šimpanzí expozice. Seznamování šimpanzů je velmi delikátní a vyžaduje mnoho trpělivosti a pečlivého pozorování chování jednotlivých zvířat. Šimpanzi jsou totiž velmi silná a nebezpečná zvířata, proto se při spojování může stát, že jedno ze zvířat je ostatními šimpanzi těžce zraněno nebo i zabito. „Nově příchozí samec byl proto nejprve spojen s naším samcem a až po čase se začal seznamovat s našimi třemi samicemi. K úplnému spojení došlo až na konci minulého týdne a až na pár oděrek a šrámů probíhá zatím vše dobře. Hierarchie nově sestavené skupiny však bude ještě nějakou dobu nestabilní a lze tak očekávat i další drobná zranění a nepokoje, které k šimpanzímu sociálnímu životu zkrátka patří,“ vysvětluje zooložka Jana Pluháčková.

 

« zpět do rubriky