Nový Jičín se chystá na slavnost v duchu baroka

Pátek, 29. 7. 2016, 10:04 - NOVÝ JIČÍN - V Novém Jičíně vrcholí přípravy třiadvacáté Slavnosti města. Ta se bude konat 2. a 3. září a přenese město do doby baroka. Kromě architektů a stavitelů té doby připomene i výročí novojičínských cechů a 130 let od otevření spolkového domu, dnešního Beskydského divadla. Na zajištění a náplni slavnosti se podílí více než tisícovka lidí. Místní spolky, organizace, školy a školky, amatérští i profesionální umělci. Program vyvrcholí ohňostrojem a koncerty Davida Kollera, kapely Barock a mezinárodního uskupení Ting.

Program letošní slavnosti začne v pátek 2. září v Beskydském divadle. V 19 hodin se na jeho jevišti přestaví Moravské divadlo Olomouc s operetou Johanna Strausse Netopýr. Pro milovníky folku, rocku a jazzu jsou na Masarykově náměstí připraveny koncerty Davida Stypky a Bandjeezu a kapely Blue Effect.

 „Sobotním programem si připomeneme dobu Jana Ignáce Čapka, novojičínského rodáka, regionálního malíře a projektanta několika barokních staveb. V roce 1744 namaloval nejznámější vedutu města Nového Jičína, která se dnes nachází ve sbírkách Muzea Novojičínska,“ řekl Petr Orság, ředitel městského kulturního střediska.

Do doby baroka se Nový Jičín přenese nejen kostýmovanými průvody a jarmarkem, ale také výstavou v Žerotínském zámku, která bude prezentovat tvorbu architektů a stavitelů. K barokní podobě města mohou přispět i občané, když v sobotu 3. září přijdou na slavnost v kostýmu. Pro tyto účely organizátoři zajistí půjčovnu historických šatů.

Pro děti byla vyhlášena soutěž. Přihlásit se do ní může každý návštěvník slavnosti mladší osmnácti let, který si vyrobí kostým sám nebo s pomocí kamarádů či rodičů. „Hodnotit se bude nejefektnější dětský kostým. Neměl by být z půjčovny a měl by mít barokní prvky. Vítěze čeká finanční odměna,“ doplnil Orság.

V sobotu 3. září bude zdarma zpřístupněna věž radnice, Stará pošta, dům generála Laudona, bašta městského opevnění, Žerotínský zámek, kostel Nanebevzetí Panny Marie a kostel Nejsvětější Trojice. Městem bude projíždět historický autobus, který zájemcům nabídne komentovanou prohlídku Nového Jičína. Autobus bude vyjíždět ze zastávky na křižovatce ulic Tyršova a Divadelní.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky