Novojičínský hotel Praha září novotou

Čtvrtek, 15. 12. 2016, 1:40 - NOVÝ JIČÍN - Novojičínský Hotel Praha prošel další etapou rekonstrukce. Vyměnily se dveře v restauraci a hotelovém vstupu, zrekonstruovaly se salónky a secesní budova dostala novou fasádu. Náklady přesáhly 4 miliony korun, přibližně 1,2 milionu korun se podařilo uhradit z dotace z ministerstva kultury a z Moravskoslezského kraje. Do konce roku bude ukončena první etapa rekonstrukce sociálních zařízení hotelových pokojů za téměř 3 miliony korun.

„U vstupu do restaurace, do kuchyně a recepce se měnily staré dveře s kovovými rámy za dřevěné s fazetovými výplněmi. V části, kde se vchází do hotelu, se odstranilo obložení, ke schodišti se instalovalo mosazné zábradlí,“ popsala práce v přízemí historické budovy Blanka Zagorská z odboru majetku, rozvoje a investic.

Radikální přeměnou prošly tři salónky v prvním poschodí. Ve všech bylo odstraněno obložení, v předsálí se navíc zbourala příčka, zrušila se šatna a prostor se otevřel a prosvětlil.  „Měnila se také elektroinstalace a u všech místností vstupní dveře,“ dodala Zagorská. Opravou prošla i fasáda, která nakonec získala i jiný barevný nátěr.

Hotel Praha je kulturní památkou a bývá nazýván secesní perlou Nového Jičína. Město ho získalo do svého majetku 1. ledna 2013 a hned v létě začala první etapa jeho obnovy. Do současnosti se na budově vyměnila okna, sanovaly se podlahy a schodiště, krovy, opravil se světlík v jídelně, střešní římsa a vstupy do hotelu a restaurace. Do obnovy Hotelu Praha již radnice investovala necelých 15 milionů korun. „Asi čtvrtinu pokryly dotace z ministerstva kultury a Moravskoslezského kraje,“ doplnila vedoucí odboru školství, kultury a sportku Oldřiška Navrátilová.









redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky