Na Vítkovice se valí návrhy na insolvenci

Pátek, 29. 4. 2016, 10:26 - OSTRAVA - Jan Světlík má velké, téměř existenční problémy. Na jeho vítkovickou skupinu byly podány hned dva návrhy na insolvenci. Podává je brněnská skupina Wetag Invest, která koupila pohledávky od tří věřitelů světlíkova impéria, které svým dodavatelům dluží po splatnosti zhruba miliardu korun.

Na trhu se začaly množit nabídky věřitelů k odkupu pohledávek vůči Vítkovicím. Mnozí z nich se kvůli tomu začínali dostávat do finančních problémů, a to jenom kvůli tomu, že jim Vítkovice nezaplatily faktury.

Jeden z návrhů jde za firmou Vítkovice Mechanika, kde Wetag koupil pohledávku za 475 tisíc korun. Druhý jde na Vítkovice Power Engineering. Zde jde o dvě pohledávky od společností Mannesmann Stahlhandel a Hempl v celkové výši 5,97 milionu korun. Právě Vítkovice Power Engineering dluží svým dodavatelům nejvíce. Projekt na stavbu turecké elektrárny Adularya se protáhl o dva roky a firma se dodnes pře o proplacení víceprací za stovky milionů korun.

Podle dostupných informací Wetag Invest uzavírá dohody s dalšími dodavateli, jejichž pohledávky v řádech desítek milionů korun plánuje připojit do podaných insolvenčních návrhů.

Situace největšího ostravského strojírenského podniku je natolik vážná, že hrozí, že se k těmto insolvenčním návrhům přidají stovky firem a banky, kterým Vítkvice dluží často i rok po splatnosti zhruba jednu miliardu korun.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková ale jakoukoli možnost insolvence odmítá.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky