Na Trhu vzdělávání žáci tvoří válcovnu, jeřáb či skládají trubky

Středa, 11. 10. 2017, 13:15 - TŘINEC - Tři soutěže v řemeslném umu dnes pro žáky devátých tříd základních škol vyhlásili představitelé tří firem. Firma Hamrozi v instalatérství, Strojírny a stavby v obrábění a Třinecké železárny v technických dovednostech. Soutěž nazvanou Univerzální machr 2017, která má prověřit řemeslnou zdatnost deváťáků, odstartovali zástupci tří společností dnes dopoledne na Trhu vzdělávání a uplatnění v Třinci.

Univerzální machr má podnítit nadané studenty ke kreativitě a rozvíjení technického myšlení. „Všechny kroky, které vedou k posílení zájmu dětí o technické obory, jsou velmi vítané. A i díky akcím jako je tato, roste počet těch, kteří techniku volí jako svůj studijní nebo učební obor,“ shrnuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR Petr Prokop. I on daroval do soutěže cenu pro nejlepší tým obráběčů. „Technické obory jsou na regionálním trhu práce zaměstnavateli žádané více než kdy dříve,“ dodala Olga Sikorová, ředitelka kontaktního pracoviště ÚP ČR v Třinci.

Do soutěže se mohou zapojit týmy základních škol z Třinecka a Jablunkovska. Každý si může vybrat jednu z vyhlášených soutěží nebo sestavit tým pro každou z nich a zvýšit tak své šance na výhru.

Jejich úkolem bude například sestavit z prostorový 3D osmiúhelník či kvádr z trubek, vysoustružit dřevěný výrobek na speciálním soustruhu pro začátečníky, který dostanou soutěžní týmy k dispozici, nebo vytvořit například funkční model válcovny, jeřábu nebo dopravníkového pásu. Práce budou odevzdávat do poloviny ledna, pak proběhne vyhodnocení. Nejšikovnější týmy se mohou těšit na hodnotné ceny.

V celém okrese Frýdek-Místek je letos v devátých třídách zhruba 1 700 žáků. V hale STaRS v Třinci se během dneška mohli návštěvníci seznámit s nabídkou téměř 60 středních škol převážně z Moravskoslezského kraje, ale i se specializovanými obory ze vzdálenějších míst Moravy. Každoročně akci navštíví zhruba tisícovka mladých lidí.

Akci uspořádal tradičně už po dvaadvacáté Úřad práce ČR – kontaktní pracoviště Třinec a Frýdek-Místek společně se středními školami a regionálními zaměstnavateli, letos se jako partner zapojilo i město Třinec. 

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky