Na ostravský Run Fest vyrazí 2000 běžců, i z Etiopie a Keni

ilustrační foto
ilustrační foto
Čtvrtek, 22. 9. 2016, 16:25 - OSTRAVA - Ostravský sportovní kalendář nabízí nový veřejný běh. Už teď o něj stojí dvě tisícovky sportovců včetně atletů z Keni a Etiopie.

Na start nového běžeckého závodu se v Ostravě postaví téměř dva tisíce lidí. 1. ročník Craft RunFest Ostrava se uskuteční v neděli 25. září. Nový běžecký projekt organizuje Maraton klub Seitl Ostrava a SSK Vítkovice. Kromě českých top běžců přilákal i závodníky z Keni a Etiopie. Hlavním tahákem pro běžce je možnost zajistit si účast na slavném maratonu v New Yorku, veřejnost si pak může užít skvělou festivalovou atmosféru přímo v centru Ostravy.
 
„Ostravský Craft RunFest se koná letos poprvé. Chceme ke stávajícím závodům pro širokou veřejnost, kterým je např. Český běh žen, přidat výzvu pro zkušené běžce i profesionály. Maratonská trať je zkrátka to nejvíc, co se dá v běhu udělat a navíc má v Ostravě dlouholetou tradici," říká prezident závodu a guru ostravského běhu Otto Seitl.
 
Adeptkou na vítězství na maratonské trati je Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Letos zaběhla půl maraton v čase 1:18:12 a je stabilně v první desítce v České republice. Mezi muži je to Roman Hurtík z AK Asics Kroměříž. Jeho čas na půl maratonu je 1:10:35. Ze zahraničních běžců se představí jednadvacetiletá Charity Kiprop z Keni, která tento víkend vyhrála půlmaraton ve švýcarském Usteru, když ho zaběhla za 1:15:59. Její osobní rekord je 1:12:41 z Lugana 2016. V Ostravě poběží deset kilometrů ve snaze dostat se pod 34 minut. Její osobní rekord na tuto trať je 33:28. Půlmaraton osvěží další Keňanka, Vivian Kiplagati. Má 28 let a v Ostravě se bude snažit atakovat čas 1:15  a překonat tak i svůj osobní rekord 1:17:41. Hlavní disciplíně, maratonu, bude udávat tón Biruk Kebede Kekeba z Ethiopie. Na maratonu v Portu byl pátý. Na Craft Run Festu bude usilovat o pokoření svého osobního rekordu a zvládnutí trati hluboko pod 2:20 hod.
 
První ročník odstartuje na Masarykově náměstí, zázemí sportovci najdou v Trojhalí. Velká část trati povede podél řeky Ostravice a pak Komenského sady, tedy největším parkem v centru města. „Naší ambicí z dlouhodobého hlediska je navázat na tradici a postupně připravit prestižní závod, který může konkurovat obdobným akcím minimálně ve střední Evropě. Připravili jsme v rámci možností trati, které jsou atraktivní a co nejméně komplikované, abychom běžcům kromě zážitku z Ostravy umožnili zaběhnout i dobrý čas, ale jsme na úplném začátku" říká ředitel Craft RunFest OSTRAVA Oldřich Zvolánek z SSK Vítkovice.
 
Maraton jako hlavní závod Craft RunFest doplní i půlmaraton, běh na 10kilometrů a závod štafet na 6 x 6 kilometrů. Celý sportovní program zahájí divácky atraktivní závod v koloběhu, který je zařazen do republikového seriálu závodů koloběžkářů. Organizátoři nezapomínají ani na děti a handicapované. V rámci benefičního běhu se potkají běžci s handicapovanými dětmi i dospělými bez rozdílu věku ve sportovních vozíčcích vhodných pro doprovodný běh i v klasických vozíčcích (mechanický i elektrický). Přístup je umožněn každému vozíčkáři s doprovodem či bez doprovodu zcela zdarma.

Sportovci na hlavních tratích poběží o finanční odměny a hodnotné ceny. Závodníci na maratonské a půlmaratonské trati budou navíc zařazeni do slosování o dvě místa v nejatraktivnějším maratonu světa, který se v New Yorku koná od roku 1970. Každý běžec, který doběhne do cíle v limitu, má šanci v závěrečné tombole získat pro rok 2017 startovné, letenku a ubytování.
 
Veškeré informace najdou účastníci na www.runfest.cz. Na webu se mohou hlásit i dobrovolníci, kteří chtějí pomoci s organizací ojedinělého sportovního projektu.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky