Na Ostravsku znovu kontroloval falešný „inspektor“

Středa, 22. 2. 2017, 11:01 - OSTRAVA - Včera se opět objevil falešný inspektor České obchodní inspekce. "Kontroloval" tentokrát v Ostravě trafiku. Českou obchodní inspekcí nebyla v této provozovně provedena kontrola.

Podnikateli se nezdál průběh kontroly v pořádku, tak požadoval opětovné předložení průkazu, na což údajný inspektor reagoval tak, že okamžitě opustil provozovnu s tím, že se odpoledne vrátí s kolegou. Podnikateli bylo doporučeno obrátit se na Policii ČR.

Mluvčí České obchodní inspekce Ivana Divišová k případu uvedla: "Česká obchodní inspekce tímto vyzývá další podnikatele v regionu, pokud se setkali s podobným jednáním, kdy je měl navštívit údajný inspektor České obchodní inspekce a nevystavil protokol o kontrole, aby se obrátili jak na místně příslušný inspektorát v Ostravě, tak také na Policii ČR. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o další případ za období posledních dvou měsíců, Česká obchodní inspekce považuje za důležité varovat podnikatele v regionu.

Doporučujeme při případných kontrolách řádně prohlédnout předložené služební průkazy (jsou opatřeny hologramem) a varujeme především před jménem „Michal Přeučil“, které bylo uvedeno na průkazu inspektora, č. průkazu 894 (stejné jako v případech koncem loňského roku. Tentokrát prováděl kontrolu cigaret a vyjadřoval se ve smyslu, že podnikateli hrozí vysoká pokuta. Podnikatelé v případě jakýchkoliv pochybností si mohou vždy telefonicky ověřit totožnost inspektorů na místně příslušném inspektorátu. Telefonní číslo najdou podnikatelé v sekci kontakty na stránkách http://www.coi.cz/cz/o-coi/kontakty-inspektoraty/. (Například Ostrava má telefon 554 818 211.)

Skutečný inspektor po každé kontrole, bez ohledu na výsledek, vystaví podnikateli písemný doklad, na kterém je uvedený příslušný inspektorát (s telefonním číslem), jména inspektorů (včetně služebních čísel) a také identifikace kontrolované provozovny a jednu kopii podnikateli inspektoři vždy ponechají. Pokutu příkazem na místě smí inspektor uložit pouze do výše 5 000 korun za porušení zákona o ochraně spotřebitele. Rozhodně bez vytištěného a podepsaného dokladu a s vypsaným porušením konkrétních paragrafů neplaťte inspektorům žádné peníze v hotovosti, vždy je navíc možné uhradit sankci i přímo na inspektorátu." Uvedla na závěr tisková mluvčí.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky