Na Olešné proběhla bruslařská 24hodinovka. Dorazili i olympionici

Neděle, 25. 6. 2017, 18:25 - FRÝDEK - MÍSTEK - Ve Frýdku-Místku u přehrady Olešná se během víkendu uskutečnil další ročník extrémního 24hodinového závodu na kolečkových bruslích Inline24. Akce pořádaná týmem horolezce Libora Uhra nesla status mistrovství České republiky. Extrémní sportovní výkony v hlavním závodě letos nově doplnila závěrečná exhibice s účastí českých olympioniků a také dětské závody, které předcházely hlavnímu programu.

Krásné počasí letos doprovázelo závodníky tradičního extrémního závodu na bruslích. Bezmála 400 soutěžících si tak oproti minulému roku užilo celou porci 24 hodin závodění.

Závod probíhal na 4,5 kilometrů dlouhém okruhu okolo přehrady Olešná. Přes den účastníkům jízdu kořenilo pálící slunce, které vyhnalo teploty až k 30° C. Stany, které nabízely možnost ledové sprchy nebo osvěžující melouny, banány či pomeranče tak místy doslova praskaly ve švech. Horké počasí přispělo i k horší sjízdnosti trati. V některých částech okruhu se totiž asfalt topil a závodníky zpomaloval. Možná i toto zapříčinilo drobný nárůst zranění oproti předchozím ročníkům.   

Soutěžilo se v mnoha kategoriích. Mistrovství České republiky se však týkalo pouze dvou z nich: Sport – dvojice ovládl tým Adidas-STS Palkovice Brod (Libor Uher, Lukáš Pravda) se 146 odjetými koly a Sport – čtveřice, kde si pro titul dojel tým  TEMPISH Heartbeat Inline (Martin Labuz, Ondřej Suchý, Rostislav Švrček, Matěj Hloušek) se 169 okruhy. Novinkou byla letos kategorie jednotlivců, kde nejvíce okruhů (92) najel Ivo Mutl. Ujel tak úctyhodných 414 kilometrů a stal se jasným vítězem. Skvělých výkonů dosahovaly také ženy, když vítězky kategorie Sport – čtveřice, československé kvarteto IN-LINE AKADEMIE, zvládly urazit 134 kol.

Na letošní ročník připravili organizátoři hned několik novinek. Před zahájením hlavního závodu vyjely na trať děti, které si závod evidentně užily a nemálo diváků překvapily svou rychlostí. Nejmladší závodník měl pouhých šest let. Po závodě pro ně bylo připraveno samostatné vyhlášení s odměnou v podobě bezpečnostních přileb a medailí. Další inovací byl Sporten exhibiční závod, ve kterém se představili i olympionici reprezentující Českou republiku v běhu na lyžích či severské kombinaci. Byli mezi nimi například sprinter Dušan Kožíšek a sdruženář Tomáš Portyk, který se také stal nedělním vítězem.

Za celý závod se najelo 12 724 kol, což v přepočtu na vzdálenost znamená téměř 60 tisíc kilometrů! Na tvářích většiny soutěžících šlo po dokončení závodu znát vyčerpání, ale s blížícím se vyhlašovacím ceremoniálem se stále častěji dostavoval pocit štěstí a euforie z podaného výkonu. Organizátoři hodnotí letošní ročník jako vydařený, bez rozmarů počasí či vážných úrazů, a prakticky hned následující týden se začnou připravovat na další akci, kterou bude běžecký závod Beskydská sedmička konající se na počátku září.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky