Na komunikace v kraji půjde příští rok výrazně méně peněz než letos

Neděle, 24. 9. 2017, 8:40 - OSTRAVA - Na výstavbu a modernizaci silnic a železnic v Moravskoslezském kraji je v návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury pro příští rok zatím připraveno zhruba 4,4 miliardy korun, což je výrazně méně, než tomu bylo letos i než se původně plánovalo. Vyplývá to z informací, které zveřejnil tento fond na konferenci Transport 2017, kterou pořádal v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava za účasti řady odborníků na dopravu a logistiku Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

Zatímco letos šlo z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury  na dopravní infrastrukturu v kraji více než sedm miliard korun, pro příští rok je částka o více než třetinu nižší.

„Zatím jde o návrh rozpočtu a my doufáme, že se finanční prostředky budou navyšovat. V současnosti v rozpočtu na příští rok chybí zhruba 18, 4 miliardy korun na nově zahajované stavby,“ uvedla Olga Mertlová s tím, že pro Moravskoslezský kraj je připraveno zhruba 4, 4 miliardy korun. Přiznala zároveň, že návrh rozpočtu nepočítá ani s finančními prostředky na opravy silnic II. a III. tříd, což náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka označil za problém. „Obecně platí, že bychom neměli navyšovat neinvestiční prostředky v rozpočtu, ale ty investiční. Otázkou také zůstává, jak se s veřejnými prostředky nakládá,“ poznamenal prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš.

V oblasti silniční infrastruktury budou pokračovat v příštím roce ještě stavby na silnici I/11 -  úseky Nebory – Oldřichovice a Oldřichovice – Bystřice, dále se bude stavět úsek Třanovice – Nebory.

Peníze jsou také na úsek Ostrava Prodloužená Rudná – hranice okresu Opava. Budou se rovněž stavět obchvaty Opavy, Frýdku – Místku či Krnova.

Z oblasti železniční infrastruktury nejvyšší částka půjde v příštím roce na pokračování optimalizace trati Český Těšín – Dětmarovice. 

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky