Na Centrálních operačních sálech Vítkovické nemocnice provedli za rok přes 3400 operací

Středa, 22. 3. 2017, 10:54 - OSTRAVA - Loni v březnu Vítkovická nemocnice, která je členem skupiny Agel, začala s prvními operacemi pacientů na pěti nových, plně vybavených operačních sálech, třech chirurgických, jednom gynekologickém a jednom multioborovém sále. Za rok provozu bylo na Centrálních operačních sálech Vítkovické nemocnice provedeno přes 3400 operací, z toho 3000 zákroků bylo chirurgických a přes 400 gynekologických.

Nové moderní pracoviště disponuje veškerým technologickým, inženýrským i personálním zázemím. „Nové sály ocenili nejen zaměstnanci, ale také pacienti, pro které je tak operace v novém a příjemnějším prostředí méně stresující. Modernizace a navýšení kapacity sálů umožnilo snížit čekací dobu na operační zákroky, která se v současnosti pohybuje od objednání do provedení zákroku, včetně nutných předoperačních vyšetření, v řádu několika týdnů,“ říká vrchní sestra Centrálních operačních sálů Nina Hrtanová s tím, že čekací doba na operace byla v minulosti i trojnásobná.

Investice na  rekonstrukci představovaly náklady na samotnou stavbu 55 miliónů korun a náklady na nové technologie 22 miliónů korun, které Vítkovická nemocnice hradila z vlastních zdrojů. Například byly zakoupeny moderní vzduchotechnické jednotky, nové plně motorizované operační stoly, rentgenový pojízdný přístroj s digitalizovanou deskou, LCD obrazovky, nová LED operační světla třetí generace a mnoho dalších drobnějších investic, které zpříjemňují a zkvalitňují práci zdravotníků Vítkovické nemocnice.

Obrovským plusem otevření Centrálních operačních sálů je podle vrchní sestry nejen logistická a estetická stránka, ale také dispoziční řešení například každého předsálí se zázemím pro anestézii nebo dospávací sál s kapacitou 9 plně monitorovaných míst, který slouží k bezprostřednímu zotavení a stabilizaci pacientů nevyžadujících specializovanou péči na oborových jednotkách intenzivní péče či ARO. „Díky rentgenovému pojízdnému přístroji s digitalizovaným obrazem jsme mohli například v cévní operativě rozšířit spektrum prováděných výkonů a objektivizovat tak stav tepen a výsledek revaskularizace (obnovení cévního zásobení) bezprostředně ještě během dané operace,“ uvádí primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice Miloslav Mazur.

Díky modernizaci operačních sálů se také rozšířilo spektrum poskytované péče o ortopedické výkony. „Díky modernizaci nejen operačních sálů, ale také lůžkového pavilonu chirurgie, se Vítkovická nemocnice vzhledem ke vzrůstající poptávce rozhodla rozšířit spektrum poskytované péče o ortopedické výkony v režimu tzv. jednodenní chirurgie. Za poslední čtvrtletí loňského roku tým zkušených ortopedů provedl 65 artroskopií kolen a operací zánětlivých a degenerativních změn na končetinách, což byl meziroční nárůst o 400 procent,“ sdělila vrchní sestra. 

Od letošního roku tento tým také nově rozšířil péči o artroskopické výkony ramenních, hlezenních, zápěstních a loketních kloubů. „Do konce roku 2017 si nemocnice klade za cíl poskytnout pacientům celé spektrum ortopedické operativy, včetně osteotomií dlouhých kostí končetin a umělých náhrad kloubů (mimo endoprotéz velkých kloubů), a kompletního spektra artroskopických rekonstrukčních výkonů,“ dodala Nina Hrtanová.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky