Myslivci připravili na zimu pro srnky krmelec "all inclusive"...

Pondělí, 13. 11. 2017, 13:59 - ŠTRAMBERK - Srnky i zajíci z lesů na Bílé hoře nedaleko proslulé Štramberské trúby našli pod smrčkem vánoční dárek už v listopadu. Od Mysliveckého spolku Závišice – Štramberk, který se stará o zdejší honitbu, dostali dva speciální krmelce s pracovním názvem „all inclusive“.

Ty myslivcům umožní dávkovat potravu tak, aby ji zvěř měla k dispozici pořád a ne jen nárazově, což je důležité pro vitalitu a kondici srnčí zvěře a speciálně pro správný vývoj plodu březích srn. Peníze na krmelce získala v rámci zaměstnaneckých grantů Nadace ČEZ Iva Prosková ze společnosti ČEZ Korporátní služby, která přírodu milovala už jako holka a v mysliveckém spolku se ve volném čase angažuje i se svým manželem Michalem.

Oves nebo jinou potravu teď mohou myslivci uschovat v uzavřené části krmelce, odkud se ke zvířatům dostane postupně, jak ji budou konzumovat. Nimrodům to ulehčí práci při náročném vynášení potravy. Doposud v zimě vyráželi do kopců i třikrát týdně, a protože se k mnoha krmelcům nemohli kvůli sněhové pokrývce přiblížit auty, tahali pytle na zádech. Zvěř zase získá stálý přísun potravy, dosud vždy zmizela z krmelce většina zásob téměř okamžitě.

„Jsme zvědaví, jak se zvěř zachová, jestli nebude stát u krmelce tak dlouho, až nedojí poslední sousto. Možná si budou chvíli zvykat, stejně jako my Češi, když jsme si po roce 1989 často nevěděli rady, jak se chovat nad přeplněnými stoly na zahraničních dovolených,“ smál se jednatel spolku Ondřej Stodola a vysvětlil, proč je stálý přísun potravy zejména pro březí srny tak důležitý. „Když v tom mrazu přijímají potravu jen jednou nebo dvakrát týdně, jejich žaludky se dostanou do vegetativního klidu a začnou čerpat energii ze svých energetických zásob, což má za následek snižování kondice a u slabších kusů může způsobit i úhyn.“

Takzvané zaměstnanecké granty jsou ve firmách stále populárnější. Podobné je to i ve Skupině ČEZ, jejíž nadace letos jen v Moravskoslezském kraji podpořila 17 projektů, na kterých se podílejí její zaměstnanci. Myslivcům do Štramberku putovalo 30 tisíc korun.

O zaměstnanecké granty mohou Nadaci ČEZ požádat sportovní nebo hasičské oddíly, kulturní spolky, hendikepovaní, školy nebo veřejně prospěšné organizace, ve kterých se aktivně angažují zaměstnanci Skupiny ČEZ. „O tom, které projekty budou vybrány, letos hlasovala víc než třetina zaměstnanců. Pokud mohou sami zaměstnanci vybírat projekty, na které se přispívá, hlasovat o nich a propagovat je mezi kolegy, jejich zájem o podobné aktivity se automaticky zvyšuje,“ řekla k přínosu tohoto typu grantů ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. V Moravskoslezském kraji letos nadace energetiků rozdělila mezi 17 projektů téměř 500 tisíc korun.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky