Muž obviněný z pronásledování skončil ve vazbě

Čtvrtek, 19. 1. 2017, 13:08 - OSTRAVA - Ostravský policejní komisař zahájil trestní stíhání sedmapadesátiletého muže pro trestné činy nebezpečné pronásledování, krádež a poškození cizí věci.Je podezřelý, že svou bývalou ženu pronásledoval. Dále z toho, že odcizil její vozidlo a jeho jednání mělo podle vyšetřovatelů gradovat zapálením provozovny oběti. Po shromáždění důkazů byl podezřelý na základě předchozího souhlasu státní zástupkyně zadržen. Policejní komisař dále učinil podnět ke vzetí obviněného do vazby. Soud návrh na vzetí obviněného do vazby akceptoval. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Policejní mluvčí Gabriela Holčáková k případu uvedla: "Obviněný měl v posledním čtvrtletí loňského roku zasílat své bývalé manželce v desítkách případů sms zprávy, obsahující i výhrůžky. Prostřednictvím dětí měl zjišťovat pohyb a jednotlivé činnosti poškozené. Bývalou manželku měl rovněž sledovat mimo její trvalé bydliště, kde se nečekaně objevoval. Když oběť změnila telefonní číslo, aby nebyla mužem opakovaně kontaktována, měl se snažit zjišťovat nový kontakt prostřednictvím dětí.

Jeho jednání se však stupňovalo. V závěru listopadu se měl muž zmocnit osobního vozu oběti a z Ostravy jím odjet neznámo kam. Automobil nebyl do současnosti nalezen. Škoda na majetku byla předběžně specifikována ve výši 65 000 korun.

V lednu 2017 pak měl podezřelý zapálit provozovnu poškozené. Došlo k poškození vybavení provozovny i škodám v dalších provozovnách. Předběžně byla škoda na majetku oceněna na zhruba 400 000 korun.

Nebezpečným pronásledováním, takzvaným stalkingem, je úmyslné, systematické pronásledování i obtěžování oběti, nevyžádaná a nechtěná pozornost například formou emailů, sms zpráv, zásilek s dárky či dopisů. Obsahy zpráv mohou být různé, a to i zastrašující. Dochází-li ke kontaktům prostřednictvím mobilního telefonu, je vhodné změnit číslo. Stalker demonstruje často moc a svou sílu, vyhrožuje, osočuje, působí na psychiku oběti. K projevům může náležet jak fyzické pronásledování oběti, čekání před domem, v zaměstnání, tak vliv na psychiku poškozeného. Jednání může gradovat agresí, fyzickým útokem, poškozováním majetku. Oběť může žít ve strachu a vliv zejména na psychiku oběti je postupně značný.

Pokud dochází k projevům nebezpečného pronásledování, kontaktujte policii. Razantně přerušte jakékoli kontakty s pronásledovatelem, ignorujte každé pokusy o kontakt. Veškeré důkazy (emaily, sms, záznamy z telefonů) je vhodné uchovat, aby mohly být dokumentovány v rámci trestního řízení. V případě přímého ohrožení neváhejte kontaktovat linku 158. Ke své obraně mějte po ruce standardní prostředky, například obranné spreje." Dodala na závěr mluvčí.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky