Moravskoslezský kraj rozšiřuje projekt Zaměstnanecká mobilita

Zaměstnanecká mobilita
Zaměstnanecká mobilita
Čtvrtek, 22. 2. 2018, 14:50 -

OSTRAVA - Moravskoslezský kraj rozšiřuje projekt Zaměstnanecká mobilita, který má zastavit odliv lidí z regionu a pomoci firmám zajistit dostatek kvalifikovaného personálu. Dojíždět do práce veřejnou dopravou zadarmo budou moci od 1. března také zdravotníci.

Projekt Zaměstnanecká mobilita spustil Moravskoslezský kraj loni v září. V jeho rámci nabídl městům Karviné, Havířovu a Orlové celkem 300 ročních karet ODIS, které umožňují lidem žijících v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností dojíždět do práce mimo bydliště zadarmo. Účastníci projektu, ke kterým patří i společnost Residomo, pak k „odiskám“ přidávají další benefity. Od března se rozšíří okruh příjemců ODIS karet. Požádat o ně mohou také lékaři, farmaceuti, zdravotní sestry, nutriční terapeuti a další zdravotničtí pracovníci, kteří začnou pracovat v kterémkoliv zdravotnickém zařízení na území Karviné, Havířova či Orlové.

„Moravskoslezský kraj, stejně jako ostatní regiony v Česku, trápí dlouhodobý nedostatek lékařů a zdravotních sester. Máme pro ně nejrůznější pobídky, připravili jsme stipendijní programy motivující studenty lékařských fakult a zdravotních škol k tomu, aby dosahovali co nejlepších studijních výsledků a také aby po dokončení školy začali pracovat u některého krajského poskytovatele zdravotních služeb. Možnost zadarmo dojíždět za prací veřejnou dopravou je dalším z benefitů, které by mohly zastavit odliv zdravotníků z Moravskoslezského kraje,“ míní náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer. Upřesnil, že v průběhu loňského roku odešlo z krajských nemocnic 198 lékařů, pracovat v nich začalo jenom 183. „Absolutní ztráta je tedy 15 lékařů. Tento trend, se kterým se potýkají všechny nemocnice v celém Česku, se v Moravskoslezském kraji projevil hlavně loni během letních prázdnin. Kvůli nedostatku internistů jsme byli nuceni načas uzavřít interní kliniku v Karviné-Ráji, ke stejnému kroku se rozhodli i další zřizovatelé nemocnic v kraji,“ dodal náměstek hejtmana Martin Gebauer s tím, že podobná situace je i u středního zdravotnického personálu. Význam proto má jakákoliv aktivita, která by vedla ke stabilizaci situace. 

 

„Zaměstnavatelé si stěžují, že nemohou najít dostatek zaměstnanců, protože lidem se nevyplatí dlouho a draze cestovat. Kvůli dojezdové vzdálenosti a hlavně cenám za dopravu odmítají jejich pracovní nabídky a raději se stěhují za prací jinam,“ uvedl hlavní důvod pro spuštění tohoto pilotního projektu náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka s tím, že vedení kraje dělá, co může, aby zejména mladí, vzdělaní lidé neodcházeli za prací jinam, ale našli uplatnění a dobré podmínky k životu v regionu. „Atraktivní zaměstnání lidem musejí nabídnout hlavně podnikatelé, města a obce pak všechno kolem - kvalitní dopravu, dostupné bydlení, školy, školky, služby,“ podotkl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Na realizaci projektu vyčlenil Moravskoslezský kraj 1,5 milionu korun. Veškeré informace a rady, jak postupovat, aby mohli do práce dojíždět zadarmo, zájemci najdou na krajském webu mobilita.msk.cz. Žádosti vyřizuje krajská Agentura pro regionální rozvoj v Ostravě. Přihlášky je možné podávat také e-mailem.

„Snažili jsme se maximálně vyjít vstříc žadatelům, nekomplikovat celý proces zbytečnou byrokracií, všechno co možná nejvíce usnadnit a urychlit,“ upozornil náměstek hejtmana Jakub Unucka. Dodal, že informace o dalších benefitech, které nabízejí zúčastněná města, zájemci získají v jednotlivých městských radnicích.

Redakce Ostrava Online

Zaměstnanecká mobilita
Zaměstnanecká mobilita
 

« zpět do rubriky