Mládě damana stromového v Noční Tanganice

ZOO OSTRAVA
ZOO OSTRAVA
Neděle, 17. 2. 2019, 12:59 -

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se narodilo už deset živých mláďat damana stromového. Doposud ale všechna v chovatelském zázemí mimo zraky návštěvníků. Koncem ledna přišlo na svět mládě nově sestaveného páru i v expoziční části zoo – v Noční Tanganice.

Momentálně je ostravská zoo jediná zoo na světě, která damany stromové chová a také rozmnožuje. S chovem tohoto drobného příbuzného slonů začala v roce 2009. Zpočátku byli damani stromoví chováni pouze v chovatelském zázemí, kde se několikrát úspěšně rozmnožili. Celkem zde přišlo na svět jedenáct mláďat, k tomu se jedno narodilo mrtvé. V roce 2016, kdy byla v zoo otevřena expozice s převráceným světelným režimem Noční Tanganika, mohli poprvé tohoto tajemného nočního afrického savce pozorovat i návštěvníci. Před rokem se zde podařilo sestavit harmonizující pár z damanů narozených v ostravském zázemí. A nyní mají lidé konečně možnost poprvé pozorovat i mládě!

Mládě se narodilo 29. ledna mladé samici, která si jako prvorodička vede velmi dobře a o své mládě příkladně pečuje, jak dokumentuje video. Chovatelé zvířata nechávají v klidu, damaní rodinu nijak neruší, provádějí zde jen nejnutnější úkony, jako je podávání potravy, rychlý úklid a je-li vhodná chvíle, pořídí krátký videozáznam. Proto zatím neznáme ani pohlaví mláděte.

Po vstupu do noční expozice doporučujeme lidem nechat chvilku uvyknout oči na tmu, poté je možné docela dobře zvířata rozeznat. Mládě damana je relativně velké a už se často zdržuje i dál od své matky. Občas posedává na jedné z budek, kde jej trpěliví návštěvníci mohou zahlédnout.

V posledních měsících se udály ještě další dva porody, oba v zázemí. Sestra mladé samičky porodila na konci listopadu loňského roku, ale její první mládě přišlo na svět mrtvé. Bohužel několik dní poté uhynula i rodička zřejmě v souvislosti s neúspěšným porodem. Minulý týden pak porodila zkušená samice a matka obou samiček další dvojčata, která se zatím zdají být v pořádku.

Ostravská zoo aktuálně chová osm damanů stromových – tři samce, dvě samice a tři mláďata neurčeného pohlaví. Jde o jediné damany stromové v institucích EAZA i WAZA.

« zpět do rubriky