Ministryně Šlechtová jednala s vedením našeho kraje

Pátek, 23. 6. 2017, 21:07 - OSTRAVA - O aktuálních tématech regionu diskutovala v pátek se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a členy Regionální stálé konference Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj. Odpoledne navštívila Frýdek - Místek a Muzeum automobilů Tatra Kopřivnice, na jehož rekonstrukci poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR dotaci ve výši 105 milionu korun.

S hejtmanem Ivem Vondrákem ministryně projednala mimo jiné podrobnosti Strategického rámce hospodářské restrukturalizace Restart i oblast vzdělávání, kdy se jednalo o návrhu IROPu na převedení tří miliard do této oblasti. „Velmi mě těší dobrá zpráva, kterou přivezla paní ministryně, o alokaci tří miliard korun na realizaci „zásobníkových“ projektů základních a středních škol z Integrovaného regionálního operačního programu, které by se měly rozprostřít mezi jednotlivé obce. Stejně tak nás těší pochvala za aktivitu ve využívání Národního elektronického nástroje v zadávání veřejných zakázek, ve které chceme s podporou ministerstva dále pokračovat,“ sdělil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

„Cílem Ministerstva pro místní rozvoj je, aby došlo k co nejrychlejšímu - a to nejen ekonomickému - znovuoživení této oblasti, která se dlouhodobě potýká s vysokou mírou nezaměstnanosti a s velkým odlivem lidí. Budeme se snažit konkrétními kroky učinit vše proto, aby byly výsledky vidět v co nejkratším časovém horizontu,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Z jednání vyplynulo, že by starostům v regionu pomohly dotace na opravu mostků v menších obcích. „Tato podpora by mohla jít z dotačního titulu ministerstv Podpora obnovy místních komunikací. Starostům za tento podnět děkuji,“ doplnila ministryně. Ocenila také skutečnost, že Moravskoslezský kraj je třetím nejlepším krajem ve využívání EU zdrojů v programovém období 2014 až 2020.

Diskutovalo se i o přípravě zákona o cestovním ruchu a nastavení podmínek Národního programu pro podporu cestovního ruchu. „Domluvili jsme se, že na dalších jednáních, směřujících především k podpoře destinačních managementů a možnosti čerpání financí, říká Jan Krkoška, náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj. „Chceme vytvořit co nejvíce kvalitních projektů a získat maximum evropských peněz na to, aby se mohly uskutečnit. Kraj nyní například uspěl se čtyřmi projekty přeshraniční spolupráce se Slovenskem. V rámci této spolupráce se bude Moravskoslezský kraj podílet na realizaci projektů podporujících ochranu kulturních památek a rozvoj cykloturistiky v regionech. Z evropských peněz zaplatíme také vznik regionálního poradenského centra a zlepšíme dostupnost přírodních a kulturních památek na obou stranách státní hranice,“ dodal náměstek hejtmana.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky