Ministr Brabec se s vedením Ostravy bavil nejen o kotlíkových dotacích

Úterý, 12. 1. 2016, 15:51 - OSTRAVA - Do Ostravy v úterý 12. ledna zavítal ministr životního prostředí Richard Brabec a zahájil projekt takzvaných kotlíkových dotací v Moravskoslezském kraji.

Ministr Brabec se setkal s primátorem Tomášem Macurou a náměstkyní primátora pro životní prostředí Kateřinou Šebestovou. Hlavním tématem jejich hovoru byla problematika ovzduší a s ním spojených kotlíkových dotací, a stále aktuální otázka ostravských lagun.

„Žádnou možnost, že by nedošlo k sanaci kontaminovaných zemin, nepřipouštíme. Musíme zamezit hrozbě šíření kontaminace do okolního prostředí i ohrožení blízkého podzemního zdroje pitné vody a také chceme danou lokalitu v budoucnu použít pro další rozvoj města. Určitě není možné laguny jednoduše zabetonovat a zapomenout,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Ministr životního prostředí Richard Brabec k problematice lagun uvedl: „Ministerstvo životního prostředí bude dohledu nad sanacemi věnovat maximální pozornost. Společně s Českou inspekcí životního prostředí budeme kontrolovat technologický postup projektu tak, aby byl zajištěn soulad s projektovou dokumentací a byly maximálně dodrženy zejména úniky emisních látek.“  

K tématům odpolední schůzky patřila také první výzva na výměnu starých neekologických kotlů z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Moravskoslezský kraj jako jeden z regionů s nejhorší kvalitou ovzduší v zemi dostal v první vlně pro své občany téměř půl miliardy korun na výměnu minimálně 3120 starých neekologických kotlů. Žádosti mohou občané podávat od 1. února do 29. dubna 2016.

„Rádi bychom co nejvíce motivovali občany města, aby si o dotaci zažádali a využili této jedinečné možnosti. S příspěvkem města si mohou totiž kotel pořídit prakticky zadarmo. Do rozpočtu tohoto i následujících dvou let jsme zařadili částku 10 milionů korun, ze které budeme příspěvky až do výše 10 % z ceny kotle poskytovat. A protože vnímáme, jak řadě lidí jejich ekonomická situace nedovolí, aby si mohli nový kotel zakoupit a až pak dostat díky dotaci jeho výměnu proplacenou, připravujeme možnost poskytnutí bezúročných půjček.“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Jednotlivé kroky města Ostravy v rámci kotlíkových dotací ministr R. Brabec ohodnotil slovy: „Ostrava jde v kotlíkové revoluci všem městům v České republice příkladem. Díky dotaci od města mohou občané Ostravy nakoupit nový zdroj vytápění zcela zadarmo. A to se rozhodně vyplatí. A pro ty, kdo nedosáhnou na 100% dotaci, zvažuje město Ostrava možnost bezúročných půjček. Velmi oceňuji snahu vedení města postarat se maximálně o své občany. V Ostravě nepromarnili ani minutu a svým občanům nabízejí jedinečnou možnost ušetřit nejenom na nákupu nového zdroje, ale také na provozu účinnějšího zařízení, a v neposlední řadě se přímo zapojit do zlepšení kvality ovzduší ve svém městě.“ 

Pro lepší orientaci občanů v možnostech kotlíkových dotací město dále připravilo informační kampaň. Patří do ní například seriál seminářů s odborníky, první z nich se uskutečnil v prosinci přímo v budově radnice za značného zájmu veřejnosti, další semináře budou např. 25. ledna ve Staré Bělé, 28. ledna v Polance nad Odrou, 10. února v Petřkovicích a 17. února v Michálkovicích. Po městě budou distribuovány informační letáky a vylepeny plakáty.

„Zájemci o výměnu kotle mohou také navštívit informační místo ve středisku informačních služeb v budově magistrátu, které je v provozu každé pondělí od 13 do 17 hodin. Zde se dozví veškeré potřebné informace, včetně toho, jak vyplnit žádost. Bude-li o tuto službu velký zájem, jsme připraveni rozšířit její provoz o další pracovní dny,“ dodala K. Šebestová.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky