Michal Szaloki, chlapec ze samoty a hrdina

Středa, 4. 5. 2016, 10:30 - VSETÍN - Tragédií mohla skončit výprava 83letého Karla Jaroška na kopřivy pro králíky, na kterou se vydal během návštěvy u své sestry ve Velkém Skalníku nedaleko Valovy skály. Na mokré trávě poblíž lesa uklouznul a při pádu se těžce zranil. Štěstím bylo, že jej ležícího na zemi v místech, kde by mohl zůstat celé hodiny bez pomoci, našel 4,5letý Michal Szaloki. Chlapec zachoval duchapřítomnost a ihned zavolal rodiče, kteří seniora na trakaři odvezli domů. Zdravotnická záchranná služba jej pak převezla do nemocnice, kde se podrobil operaci zlomeného krčku stehenní kosti.

Míša Szaloki, jinak žáček mateřské školy v Luhu, žije se svými rodiči v domě na samotě nedaleko Valovy skály ve Velkém Skalníku. Jejich jedinou sousedkou je Jitka Dostálková, bydlící ve vedlejší usedlosti. Právě tuto seniorku přijel v půli dubna navštívit její 83letý bratr. V neděli 17. dubna, když paní Dostálková ráno odešla do kostela, vypravil se její sourozenec Karel Jarošek natrhat kopřivy pro králíky. Cestou k blízkému lesu, asi dvacet metrů za stodolou patřící rodině Szaloki, však uklouzl, a při pádu ze svahu si přivodil těžké zranění, jež mu neumožňovalo pohyb. Jeho situace byla velmi vážná, neboť kromě samotného zranění hrozilo prochladnutí organizmu ohrožující život.

Naštěstí jej zanedlouho ležícího na zemi objevil právě malý Michal. „Už jsme se chystali odjet k rodičům na oběd, když si Míša prosadil, že se ještě půjde projet na kole. Nám se to moc nelíbilo, ale nakonec jsme mu to dovolili. Za chvilku však přiběhl, že vzadu za stodolou u lesa leží na zemi pán a nemůže se hýbat,“ popsal dramatickou situaci Michalův otec Jan s tím, že spolu se ženou nakonec seniora naložili na trakař a odvezli do domu, kde si jej už převzali zdravotníci ze záchranky.

Ne každý z nás může říci, že během svého života pomohl někomu zachránit život. Malý Míša Szaloki se do této situace, která vyžadovala odvahu a duchapřítomnost, dostal už ve velmi útlém věku, a vypořádal se s ní na jedničku. „Moc děkuji Míšovi za jeho počínání, které vedlo k záchraně života mého bratra. Jiné dítě by se třeba leklo a uteklo. On se ale nebál a rychle běžel pro rodiče,“ řekla Jitka Dostálková a dodala, že Karel Jarošek hned v pondělí 18. dubna podstoupil operaci na ortopedickém oddělení Vsetínské nemocnice.

Zdejší lékaři nám také potvrdili, že pokud by senior nebyl včas nalezen, mohlo to mít zásadní vliv na jeho další život. „U starších pacientů může vést prodlení v ošetření k významnému následnému poškození a zhoršení prognózy,“ uvedl MUDr. Bořek Lačňák, náměstek pro léčebnou péči Vsetínské nemocnice

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky