Městská policie v Ostravě má skoro čtvrtstoletí

Čtvrtek, 19. 5. 2016, 14:02 - OSTRAVA - Téměř 25 let dohlíží na pořádek v ulicích města Ostravy městská policie. Zřízena byla v roce 1992 proto, aby zajišťovala bezpečnost ve městě tak, aby občané žili klidný a spokojený život.

Ve čtvrtek 19. května složilo před primátorem Ostravy Tomášem Macurou slavnostní slib 14 nových strážníků (čtyři ženy a deset mužů). Policisté se tak zavázali dodržovat zákony České republiky a zvyšovat pocit bezpečí občanů města a jejich návštěvníků. Složení slibu je slavnostním završením tříměsíčního rekvalifikačního kurzu, během něhož si čekatelé osvojili nejen právní normy potřebné pro výkon takto zodpovědného povolání, ale prošli také výcvikem v sebeobraně či střeleckou a taktickou přípravou.

Zároveň z rukou primátora Tomáše Macury převzali ocenění strážníci za 10 a 20 odsloužených let v řadách ostravské městské policie. „Ocenění za věrnost“ převzalo 15 strážníků, za 10 let služby a 15 strážníků za 20 letou službu. Za dosažení mimořádných výsledků a skvělý příklad ostatním kolegům byl navíc 13 strážníkům předán „Čestný odznak“.

„Práci městských strážníků považuji za důležitou a pro město prospěšnou. Při příležitosti slibu nováčků a předání ocenění za dlouholetou službu si strážnici pro svou práci převzali dva nové služební vozy Mercedes-Benz Sprinter, která budou využívat na území města nejen k plnění individuálních úkolů ale také při společné práci s dalšími složkami integrovaného záchranného systému,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Na veřejný pořádek v Ostravě dohlíží aktuálně 669 strážníků. Městská policie Ostrava patří mezi největší městské policie na území České republiky a má nejvyšší počet strážníků na počet obyvatel. Je to dáno i organizačními změnami, kterými městská policie za poslední období prošla. Jelikož se strážníci denně podílí na zabezpečování veřejného pořádku při mnoha sportovních, kulturních či jiných akcích na území města, docházelo tím mnohdy k oslabování přímého výkonu služby.  Zřízením skupiny pořádkové služby došlo k vyčlenění potřebných sil a prostředků pro zabezpečování těchto akcí bez nutnosti omezení přímého výkonu služby. Skupina pořádkové služby působí na území celého města a spolu se skupinou kynologie a hipologie má 67 strážníků, kteří jsou využívání i v rizikových a sociálně vyloučených lokalitách.

„Našim záměrem je i další navýšení počtu strážníků, kteří budou přispívat k zlepšování bezpečí na území města. Již nyní se v rámci rekvalifikačního kurzu připravuje na náročné povolání dalších 23 čekatelů a do následujících rekvalifikačních kurzů je vybráno dalších 29 uchazečů,“ dodal ostravský primátor T. Macura.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky