Mandrilové budou mít v ostravské zoo nově zařízený výběh

Sobota, 3. 12. 2016, 12:50 - OSTRAVA - Ve venkovním výběhu mandrilů rýholících, chovaných v ostravské zoo, byly v těchto dnech zahájeny práce na přípravě nové konstrukce, která bude opicím sloužit pro pohyb, ale i odpočinek. „Konstrukce se bude skládat z pěti mohutných umělých stromů vzájemně propojených větvemi, které umožní mandrilům pohyb i ve větších výškách a zároveň poskytnou návštěvníkům nevšední pohled na tato impozantní zvířata. Termín dokončení nové konstrukce je jaro 2017,“ popisuje zooložka Jana Pluháčková.

Skupina mandrilů čítá sedm členů a tvoří ji dominantní samec, dvě dospělé samice a celkem čtyř mláďat, tří samců a jedné samice. Mandrily rýkolící chová Zoo Ostrava od roku 1959 a celkem se zde podařilo odchovat 19 mláďat.

Samci mandrilů patří mezi nejpestřejší primáty a obvykle váží okolo 30, největší samci mohou mít až 50 kilogramů, samice váží do 15.

Samčí špičáky dosahují značné délky velikostí srovnatelné se špičáky velkých kočkovitých šelem. Pohybují se po zemi i v korunách stromů. Stromy používají i k přenocování.

Žijí ve velkých rodinných skupinách. Jejich přirozenými predátory jsou levharti, šimpanzi a krajty.

Zbytkové populace mandrilů se vyskytují v primárních, sekundárních a příbřežních lesích afrického Kamerunu, Konga (Brazzaville), Rovníkové Guinei a Gabonu.

Jsou ohroženi úbytkem jejich přirozeného prostředí a lovem pro maso. V Červeném seznamu jsou zařazeni v kategorii zranitelný (Vulnerable). Počty zvířat v přírodě nejsou známé, je ale nezpochybnitelné, že populace klesá. Chov mandrilů v lidské péči tak bude mít stále větší význam a nakonec se může stát poslední možností, jak tento druh primáta uchovat pro další generace.



foto: Pavel Vlček

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky