Letečtí záchranáři cvičili v Beskydech. Fotogalerie

Pátek, 20. 10. 2017, 8:53 - OSTRAVA - Ve čtvrtek proběhlo v Beskydech další ze cvičení specialistů letecké záchranné služby Ostrava, které se uskutečnilo v areálu Opálená. Připraveného zaměstnání se zúčastnil nejen tým Letecké záchranné služby – piloti, lékaři a zdravotničtí záchranáři, ale také pracovníci Horské služby Beskydy a Jeseníky, spolu s rakouskými instruktory.

Výcvik byl zaměřen na zdokonalení zásahu a postupu záchrany pacienta v nepřístupném terénu za použití záchranných pomůcek. Nacvičovalo se navádění vrtulníku na místo události v nepřístupném terénu a následný odlet po naložení pacienta za použití záchranného trojúhelníku a transportního vaku.

Úspěšné zvládnutí technicky náročných zásahů v horském terénu je založeno na bezchybné spolupráci pilota a posádky na laně, protože ve fázi přiblížení a odletu pilot nevidí pod stroj. Během dne byl nacvičován rovněž postup pro přistání v šikmém terénu, kdy je vrtulník opřen ližinou o svah. Záchranář s lékařem přitom opouští palubu stroje a míří ke zraněnému, zatímco vrtulník odlétá na místo, kde může přistát.

Cvičení leteckých záchranářů probíhají plánovitě a pravidelně, aby byla udržena a rozvíjena vysoká profesionalita jejich práce při skutečných zásazích.

Posádky leteckých záchranářů z Ostravy ročně zasahují u téměř šesti set misí v Moravskoslezském a zčásti také ve Zlínském kraji. Událostí, při nichž musejí využít speciálních činností, bývá během roku do jedné desítky. 

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky