Lemuři v Zoo Ostrava se stěhují do letních expozic

foto: Pavel Vlček
foto: Pavel Vlček
Neděle, 21. 5. 2017, 9:20 - OSTRAVA - Ostravská zoologická zahrada chová celkem devět druhů vzácných madagaskarských lemurů. Většina z nich obývá ostrovní expozice, někteří celoročně, někteří se na zimu stěhují do chovatelského zázemí. V těchto dnech se lemuři postupně vracejí ze zázemí na ostrovy.

Proč se někteří lemuři v ostravské zoo musejí na zimu přesunout do chovatelského zázemí? Lemuři jsou teplomilná zvířata a během chladného období potřebují teplé ubikace, venku se v zimě prakticky nezdržují. Na některých ostrovních expozicích byly vybudovány zateplené „domečky“. Z těch ostrovů, kde prostory k přezimování nejsou, se zvířata musejí na podzim přesunout. Zpět se vracejí zase v době, kdy už nejsou teploty příliš nízké a dlouhodobě neprší. Jedná se hlavně o početné samčí skupiny.

Od minulého týdne se na ostrově pod výběhem zeber zabydluje skupina devíti samců lemurů kata a dnes se přestěhovala smíšená skupina samců do expozice Ráj lemurů nedaleko Pavilonu evoluce. Tato skupina čítá celkem 15 jedinců čtyř druhů: jedenáct jedinců lemurů kata, dva jedinci lemura červenobřichého a po jednom lemur běločelý a lemur tmavý. Ráj lemurů je expozicí průchozí i pro návštěvníky, kteří si tak přítomnost zvířat mohou užít z bezprostřední blízkosti a bez jakékoli bariéry. Zatím je však možné pozorovat početnou lemuří skupinu pouze ze břehu, expozice zůstává pro veřejnost ještě nějakou dobu uzavřena, než si lemuři na nové prostřední opět navyknou. Otevřít by se měla 1. června.

V příštím týdnu bude stěhování lemurů pokračovat – na ostrov v blízkosti pavilonu slonů se vrátí samčí skupina lemurů vari.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky