Lékař Vítkovické nemocnice získal ocenění za léčbu obezity

Pátek, 5. 2. 2016, 14:38 - OSTRAVA - Vedoucí lékař pro obezitologii Vítkovické nemocnice, MUDr. Pavol Holéczy, CSc., získal prestižní ocenění Slovenské lékařské společnosti. Jedná se o Bronzovou medaili za zásluhy o rozvoj společnosti, kterou lékař obdržel za svůj významný přínos v léčbě obezity.

Lékař má na svém kontě stovky úspěšných operací a zákroků, desítky odborných publikací i členství v řadě odborných lékařských spolků. Kromě toho ale nese také velkou zásluhu na vzniku slovenského Centra pro bariatrickou a metabolickou chirurgii, ve kterém byly vůbec poprvé na Slovensku prováděny rozličné operace pro léčbu obezity.

MUDr. Pavol Holéczy pracuje více než pětatřicet let a převážnou část své praxe se specializuje právě na problematiku obezity. „Svou úplně první operaci zaměřenou na léčbu obezity, konkrétně bandáž žaludku, jsem provedl v roce 1997 v Bratislavě. Do mého odchodu do Česka v roce 2004 jsme pak takových operací v Bratislavě provedli téměř stovku,“ vzpomíná na své začátky v operační léčbě obezity, tedy bariatrii.

Dnes provádí u pacientů se závažnou obezitou standardně i ty nejnáročnější zákroky a jeho portfolio zahrnuje resekce žaludku, bypassové operace i laparoskopickou plikaci, při které je část stěny žaludku vnořena dovnitř žaludku.

Za svůj přínos v léčbě obezity byl nyní lékař na návrh výboru Slovenské diabetologické společnosti oceněn Bronzovou medailí Slovenské lékařské společnosti, která je mu také netradičním dárkem k šedesátým narozeninám.

„Byl jsem velmi překvapen, ocenění jsem vůbec nečekal, a už vůbec ne na návrh diabetologické společnosti, byť jsem místopředsedou jejich obezitologické sekce. Toto ocenění vnímám jako zdůraznění významu široké mezioborové spolupráce v léčbě obezity a výraz uznání od kolegů, kteří mé vyznamenání navrhli,“ popisuje MUDr. Holéczy své pocity těsně po získání ceny na XIII. Slovenských obezitologických dnech.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky