Legiovlak v Českém Těšíně už navštívily tisíce lidí

Úterý, 20. 9. 2016, 9:51 - ČESKÝ TĚŠÍN - Zájem o návštěvu Legiovlaku v Českém Těšíně překonává všechna očekávání! Po poměrně vlažném přijetí na nádraží v Ostravě-Svinově je to velkým překvapením zejména pro organizátory, ale nás v Muzeu Těšínska to nepřekvapuje. Český Těšín je pro vlak mimořádně důležitou zastávkou. Jen za první tři dny vlak s desítkou dobových vagonů navštívilo více než dva a půl tisíce lidí a stále přicházejí další.

Pořadatelé z ČSOL provázejí návštěvníky v dobových legionářských uniformách. Zvláštní pozornost věnují školním výpravám, které do Českého Těšína míří z celého Těšínska - vlak si již prohlédli studenti českotěšínského gymnázia a objednány jsou i hromadné návštěvy skupin studentů z gymnázií v Karviné, Bohumíně, Frýdku-Místku, Třince i Orlové. Přijedou rovněž děti ze základních škol, například z Bystřice nebo z Jablunkova, většinou mají školy zájem i o návštěvu legionářské výstavy v českotěšínském muzeu.

"Velký zájem ale provází i další doprovodné akce, které po dobu pobytu vlaku na českotěšínském nádraží (od 16. do 22.9.) ve spolupráci s ČSOL připravilo Muzeum Těšínska. V neděli proběhla v římskokatolickém kostele v Českém Těšíně zádušní mše, sloužená za více než sto tisíc českých a slovenských legionářů, bez nichž bychom dnes sotva žili ve svobodné zemi. Mše se zúčastnily stovky věřících - poselství o legionářích, které pomyslně přivezl do Českého Těšína Legiovlak, získalo jiný, duchovní rozměr. Legionáři přece nebyli žádnými dobře cvičenými, vyzbrojenými a placenými profesionály, ale obyčejnými chlapci. Mnozí se nikdy nevrátili, bylo jich více než pět tisíc! Často leží, zapomenuti a neznámí, nejen kdesi daleko od své vlasti, ale i od svých blízkých, rodičů a přátel, ale i potomků, kteří je nikdy neviděli… Dlužíme těm chlapcům nejen uznání, ale i obyčejnou lidskou vzpomínku a dobré slovo...," říká ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

"Pro Muzeum Těšínska je příjezd Legiovlaku na Těšínsko především velkou příležitostí k připomenutí těch legionářů, kteří pocházeli přímo z těšínského Slezska. Po desetiletí se o nich u nás nesmělo mluvit ani psát. A přitom víme, že jich bylo několik stovek – z Jablunkova, Frýdku, Třanovic, Karviné, Orlové, Skočova či Bílska. Jen v Těšíně, před první světovou válkou ještě nerozděleném státní hranicí, jako je tomu dnes, se podle doložených záznamů narodilo více než sedm desítek československých legionářů. Všichni, kdo by se o nich chtěli dozvědět více, jsou zváni na přednášku PhDr. Petra Majera do přednáškového sálu muzea ve čtvrtek 21. 9. odpoledne,“ doplnil Ondřeka.

redakce Ostrava Online

 



« zpět do rubriky