Krnov vydal publikaci o nemovitých památkách

Čtvrtek, 19. 1. 2017, 9:19 - KRNOV - Město Krnov vydalo publikaci Nemovité kulturní památky Krnovska. Obsahuje soupis objektů, které jsou zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek ČR, a to včetně fotografií, popisů, map, čísla parcelního a dalších údajů. Díky tomu je možné památku snadno identifikovat v terénu a získat základní údaje o charakteru nemovitosti, případně o autorech a stavebních úpravách.

Autorkou textů je historička umění Ľubica Mezerová, která v této oblasti působila za památkový ústav mnoho let. O fotografie a zákresy do katastrálních map se postarala Andrea Šírová, referentka památkové péče Městského úřadu v Krnově. „Vydání seznamu předcházela potřeba obeznámit veřejnost s kulturním bohatstvím příhraničního regionu, kde se na malém místě soustředilo množství nenahraditelných a jedinečných archeologických, architektonických, urbanistických a sochařských skvostů. Velkou pozornost, kromě solitérů, jakými jsou zámky, zříceniny, kostely, sochy a moderní architektura, si zaslouží urbanistické celky a především jesenická lidová architektura,“ uvádí v úvodu publikace Ľubica Mezerová.  

Publikace navazuje na titul Seznam nemovitých kulturních památek okresu Bruntál, který vydal v roce 2001 Okresní úřad v Bruntále. „Do soupisu od té doby přibyly další nemovitosti. V Krnově například areál bývalé továrny na vlněné zboží Alois Larisch a synové, některé další továrny a vily, nýtovaný most přes řeku Opavu nebo skříňka na barometr ve Smetanových sadech. V rámci celého Krnovska pak převažují chalupy, kaple a areály s již dříve prohlášenými památkami. To se týká třeba hřbitovů, kde byl památkou kostel a ohradní zeď, ale samotná plocha hřbitova už ne,“ říká Andrea Šírová.    

Prezentace publikace proběhne v pátek 24. února od 14.00 hodin v Koncertní síni sv. Ducha. Jsou na ni zváni nejen všichni vlastníci nemovitých kulturních památek z Krnovska, kteří na místě publikaci obdrží zdarma, ale také zájemci o historii z řad veřejnosti. Ti si mohou publikaci koupit již nyní. K dostání je v Turistickém informačním centru Krnov a stojí 130 korun.

Vlastnit památku má své výhody, ale i omezení. Majitelé památek mohou počítat s bezplatnou odbornou pomocí památkářů, na druhou stranu musejí respektovat zákonné povinnosti a jsou povinni konzultovat zásahy ve vlastní nemovitosti předem s odborníky „Tyto nevýhody do značné míry vyvažuje možnost finanční podpory v podobě dotací, kterou nabízí nejen ministerstvo kultury, Moravskoslezský kraj a v menší míře nadační fondy, ale nově také ministerstvo zemědělství. Tyto instituce vynakládají nemalé prostředky na uchování historických hodnot pro další generace,“ uzavírá Andrea Šírová.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky