Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok

Pátek, 23. 12. 2016, 13:47 - OSTRAVA - Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy 6,965 miliardy korun, výdaje by měly dosáhnout 7,886 miliardy korun. Základ rozpočtu byl navržen v minulém volebním období, stávající vedení do něj promítlo své priority, jako jsou Smart region, inovace a podpora podnikání nebo rozvoj sociálních služeb.

Rozpočtový schodek bude využit k předfinancování evropských projektů, například na rekonstrukci silnic, nákup techniky pro zdravotnickou záchrannou službu anebo pro obnovu turistických atrakcí. Díky krátkodobosti schodku a jasnému plánu splacení si MSK s bezpečnou rezervou udrží mezinárodní rating společnosti Moody´s Investors Service na excelentní úrovni (A2).

„Kraj bude hospodařit s krátkodobým schodkem, který nám umožní předfinancovat třeba tolik potřebné rekonstrukce silnic,“ vysvětlil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Bylo by neomluvitelné, kdybychom šanci na evropské prostředky nevyužili, a jinak, než prostřednictvím schodkového rozpočtu to samospráva neumí,“ doplnil hejtman.  Většina projektů je ze strany EU hrazena ve výši 95% a tyto finance se krajskému rozpočtu vrátí.

„Rozpočet v zásadě vychází z návrhu, který schválili naši předchůdci letos v září. Současné politické vedení kraje do něj promítlo své priority, jde zejména o podporu zaměstnanosti, vzdělání a inovací, rozvoje Smart regionu, řešení vědecké knihovny, financování sociálních služeb,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Programové priority stávajícího vedení znamenají například 30 milionů korun na podporu odborného vzdělávání v kraji, 15 milionů korun na rozvoj služeb Moravskoslezského inovačního centra při Vědecko-technologickém parku Ostrava, 15 milionů na aktivity Smart regionu, 10 milionů korun určených na studii, která by měla navrhnout optimální varianty pro novou vědeckou knihovnu. „Také bude na 50 milionů korun navýšen program na podporu financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb a na 15 milionů posílí program na zvýšení kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. Třemi miliony korun podpoříme také rozvoj služeb Agentury pro regionální rozvoj pro zahraniční i domácí investory - MS Invest,“ dodal hejtman Ivo Vondrák.

Náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania upozornil na to, že krajský rozpočet na rok 2017 je sice navrhován ve výši 7,9 miliard korun, očekává se však, že reálně bude kraj hospodařit se zhruba 20 miliardami korun. „Tato situace se opakuje každý rok a důvod je stále stejný. V době sestavování rozpočtu ještě není rozhodnuto o většině státních dotací do rozpočtu kraje, a není tudíž možné je do schvalovaného rozpočtu zařadit. Jde zejména o státní dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na přímé vzdělávací náklady a z Ministerstva práce a sociálních věcí na financování sociálních služeb. Po vydání rozhodnutí o poskytnutí těchto dotací bude rozpočet kraje upraven,“ řekl náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Celkové příjmy Moravskoslezského kraje v roce 2017 dosáhnou 6,965 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2016 (8,053 mld. Kč) to znamená pokles o 14 procent. Nižší příjmy budou z evropských dotací, naopak více peněz do kraje „přiteče“ ze sdílených daní - celkem 5,75 miliardy korun. Oproti schválenému rozpočtu 2016 to znamená 450milionový nárůst příjmů ze sdílených daní.

Krajský rozpočet na příští rok počítá s celkovými výdaji ve výši 7,886 miliardy korun, což představuje nárůst oproti rozpočtu schválenému na rok 2016 o 16 procent. Běžné výdaje dosáhnou částky 5,704 miliardy korun, kapitálové výdaje 2,182 miliardy korun. Moravskoslezský kraj bude v příštím roce investovat zhruba o půl miliardy korun více než letos.

„Kapitálové výdaje by měly přesáhnout 2 miliardy korun. Většinu tvoří výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, počítáme ale i s investicemi z vlastních zdrojů v objemu 623 milionů korun. K největším plánovaným investicím patří například rekonstrukce silnice III/4676 a dvou mostů za Dolním Benešovem za 20 milionů korun, rekonstrukce ubytovací části a přístavba budovy D příspěvkové organizace Nový domov v Karviné za 18 milionů korun. Investovat chceme i do krajských nemocnic, počítáme například se stavebními úpravami pavilonu H ve Slezské nemocnici Opava za více než 33 milionů korun, s rekonstrukcí elektroinstalace v nemocnici v Orlové, která vyjde na 30 milionů korun. Vyčlenili jsme i peníze na stavební úpravy školních budov a další,“ upřesnil náměstek hejtmana Jaroslav Kania s tím, že běžné výdaje dosáhnou částky 5,704 miliardy korun. Největší část půjde na provoz krajských příspěvkových organizací (2,162 mld. Kč) a na zajištění dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou (1,606 mld. Kč).

„Výdaje na provoz příspěvkových organizací budou vyšší o 4 procenta oproti roku 2016. Je to především kvůli nařízení vlády navýšit tarifní platy zaměstnancům. Příspěvkovým organizacím kraj poskytne návratnou finanční výpomoc 165,8 milionu korun - v roce 2016 to bylo 70 milionů korun -, aby překonaly mezidobí, než jim budou uděleny dotace,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Kania. Dodal, že téměř ve všech odvětvích kraj vyhlásí dotační programy. Bude na ně vyčleněno 284 milionů korun, což je o 10 milionů korun více než v roce 2016.

Nová politická reprezentace Moravskoslezského kraje příští rok nepočítá s přijetím nového úvěru. „Kraj bude díky rozsáhlejší realizaci evropských projektů v rámci programového období 2014+ využívat pouze úvěrový rámec určený na krátkodobé předfinancování dotací u projektů hrazených z evropských zdrojů, zároveň bude pokračovat splácení jistin od EIB. Nepočítáme tedy s přijetím nového úvěru. Celková zadluženost ke konci roku 2017 nepřekročí hranici 2,7 miliardy korun. Ukazatel zadluženosti kraje podle společnosti Moody´s Investors Service vyjádřený jako podíl výše dluhu k provozním příjmům kraje tedy nepřesáhne hodnotu 15 procent. Znamená to, že díky takto schválenému rozpočtu si udržíme dlouhodobý mezinárodní rating na úrovni A2. Podle ratingové agentury by tento ukazatel totiž neměl dlouhodobě překročit dvacetiprocentní hranici, což s přehledem dodržíme,“ konstatoval Jaroslav Kania.

Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili také rozpočty čtyř peněžních fondů kraje:

Zajišťovacího fondu Moravskoslezského kraje, který byl založen v roce 2002 a slouží především k financování mimořádných, nepředpokládaných a neočekávaných výdajů souvisejících například s přírodními katastrofami a haváriemi, ohrožujícími život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadujícími provedení záchranných, likvidačních či rekonstrukčních prací. Prostředky fondu je možné využít také na krátkodobé předfinancování výdajů u dokončovaných evropských projektů v případě okamžitého nedostatku vlastních a jiných zdrojů. V současnosti je ve fondu 102 milionů korun.

Regionálního rozvojového fondu, který slouží k financování rozvojových projektů a dotačních titulů v Moravskoslezském kraji, včetně podpor regionálního rozvoje v jednotlivých oblastech. V roce 2017 bude hospodařit se 3 miliony korun.

Fondu životního prostředí Moravskoslezského kraje, který slouží k zabezpečení a podpoře financování opatření vedoucích ke snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů, tzn. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva, a k financování rozvojových aktivit, záměrů a projektů v oblasti ochrany a zlepšování životního prostředí a zemědělství na území Moravskoslezského kraje. V roce 2017 bude hospodařit s 20 miliony korun.

Fond sociálních služeb, který slouží k zajištění dostupnosti a udržitelnosti sítě sociálních služeb na území kraje, v roce 2017 bude hospodařit s 59 miliony korun.

Rozpočet Sociálního fondu byl v souladu s jeho statutem schválen pouze krajskou radou.  

  • Z vlastních zdrojů kraje budou v roce 2017 zajištěny tyto investice:
    • Souvislé opravy silnic II. a III. tříd ve výši 57,5 mil. Kč,
    • rekonstrukce a opravy budov příp. dalšího majetku svěřených školám ve výši 137 mil. Kč.
  • Konkrétní příklady:
    • Rekonstrukce ubytovací části a přístavba budovy D Nového domova v Karviné ve výši 18 mil. Kč,
    • studie k novostavbě Moravskoslezské vědecké knihovny ve výši 10 mil. Kč,
    • rekonstrukce dětské jednotky intenzivní péče v Nemocnici Třinec ve výši 10,2 mil. Kč,
    • rekonstrukce elektroinstalace v nemocnici v Orlové ve výši 30 mil. Kč.
  • V roce 2017 MSK plánuje zahájit přípravu a realizaci cca 100 projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů za 1,426 miliardy korun. MSK se na nich bude podílet většinou z 5 až 10 procent, krajské zastupitelstvo kraje již rozhodlo o zahájení přípravy např. těchto projektů:
    • Rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky Bazaly v Ostravě v celkové výši 58 mil. Kč, období realizace 2016 – 2017 (Integrovaný regionální operační program),
    • silnice II/647 Ostrava, ul. Plzeňská včetně mostů v celkové výši 177,5 mil. Kč, období realizace 2016 – 2017 (Integrovaný regionální operační program),
    • rekonstrukce výstavní budovy a nová expozice Muzea Těšínska v celkové výši 123 mil. Kč, období realizace 2015 – 2018 (Integrovaný regionální operační program),
    • Podpora služeb sociální prevence 1 a 2 v celkovém objemu 398 mil. Kč, období realizace 2016 – 2020 (Operační program zaměstnanost),
    • Vybudování dílen pro praktické vyučování, Střední odborná škola, Frýdek-Místek, v celkovém objemu 207 mil. Kč, období realizace 2016 – 2019 (Integrovaný regionální operační program),
    • Technika pro výjezdová stanoviště Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje v celkovém objemu 47 mil. Kč, období realizace 2016 - 2018 (Integrovaný regionální operační program),
    • Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji - 1. grantové schéma, v celkovém objemu 569 mil. Kč, období realizace 2016 - 2018 (Operační program Životní prostředí).

 redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky